Neli Poličnik in zmagovalna rižota. Foto: ITA Ljubljana

Zmagovalna rižota je naši študentki Neli Poličnik prinesla večmesečno izobraževanje na italijanski šoli ALMA

Ob 7. tednu italijanske kulinarike v svetu, ki je potekal med 14. in 20. novembrom 2022, je Italian Trade Agency v Ljubljani pod okriljem Veleposlaništva Italije v Sloveniji v sodelovanju z BIC Ljubljana organizirala drugo edicijo tekmovanja za slovenske študente gostinstva in gastronomije, ki predstavljajo bodoče kuharske mojstre. 

Najboljši tekmovalci s predizbora so se pomerili v pripravi izbrane italijanske jedi – rižote, ki jo je predstavil kuharski mojster z akademije ALMA – La Scuola Internacionale di Cucina Italiana, Paco Zanobini, ob pomoči kuharske mojstrice Elene Minari. Tehnična žirija je ocenjevala tekmovalce po vrsti kriterijev, kot so predstavitev, kreativnost, okus, tehnika kuhanja in struktura jedi.

Razlike med tekmovalci (Špela Kuhel, Andraž Grčar, Nik Jošt, Nejc Štern in Tim Cetin, Neli Poličnik) so bile majhne, a na koncu je mednarodna strokovna komisija odločila, da zmaga pripada Neli Poličnik (pod mentorstvom Neli Selan in Andreja Molka), vsi ostali pa so prejeli priznanja. Za nagrado je prejela večmesečno izobraževanje na ALMI – La Scuola Internacionale di Cucina Italiana. Slednja se nahaja v palači Reggia di Colorno, ki je bila več stoletij rezidenca parmskih vojvod. Čestitamo!

PREVERITE RECEPT ZA ZMAGOVALNO RIŽOTO

Preverite recept, ki so ga objavili v Odprti kuhinji, prilogi časopisa Delo.

Oglejte si tudi TV prispevek TV Koper Capodistria (na 22:08 minuti). 

Skladno s pogodbo o sodelovanju med kuharsko šolo ALMA iz Parme in Biotehniškim izobraževalnim centrom Ljubljana, podpisano 14. novembra, smo letos udeležence za tekmovanje izbrali na BIC Ljubljana, in sicer med našimi najboljšimi študenti.

ALMA, ki jo vodi znanstveni odbor profesionalcev in priznanih strokovnjakov s področja gostinstva in hotelirstva, predstavlja sam vrh gastronomije Made in Italy. Ponuja napredno usposabljanje, ki ga vodijo najboljši italijanski kuharski mojstri – vse od osnovnih tehnik visokega slaščičarstva do tematskih tečajev in tečajev za sommeliere.

Generalni direktor Alme, Andrea Sinigaglia, je izjavil: »Že od samega začetka je poslanstvo ALME želja in potreba ponesti v svet pravo italijansko kulinariko, ki je izvirna, povezana s sodobno kulturo in aktualnostjo ter poudarja našo gastronomsko dediščino. Zato je Teden italijanske kulinarike v svetu tudi za nas odlična priložnost, da predstavimo svojo vizijo in identiteto.«

Fotografije: ITA Ljubljana

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki