Uspešno smo zaključili 5. mednarodno strokovno konferenco Trendi in izzivi

Trendi v gostinstvu, turizmu, živilstvu, prehrani in izobraževanju

SPOROČILO ZA JAVNOST

Ljubljana, 25. oktober 2019 – Gin brez alkohola, testenine iz pivskih tropin, poklic stilista hrane, tradicionalna kuhinja s pridihom sodobnosti, turizem 4.0. ter izobraževanje, prilagojeno posamezniku je le nekaj od mnogih trendov na področju živilstva, prehrane, turizma, gostinstva ter izobraževanja, ki smo jih na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC Ljubljana) 23. in 24. oktobra 2019 izpostavili na 5.mednarodni strokovni konferenci »Trendi in izzivi v živilstvu, prehrani, gostinstvu, turizmu, izobraževanju in usposabljanju«. V dveh dneh se je predstavilo 156 prispevkov slovenskih in tujih avtorjev v treh sekcijah (Živilstvo in prehrana, Gostinstvo in turizem, Izobraževanje in usposabljanje) in 197 avtorjev, konference pa se je udeležilo okoli 300 udeležencev. 

Kulinarična dediščina je tisti trend v turizmu, s katerim lahko Slovenija privabi turiste

V Sloveniji imamo odlično priložnost, da ljudem ponudimo lokalno, sezonsko, domačo, tradicionalno, a s pridihom sodobnosti in novimi tehnikami pripravljeno hrano, so se strinjali gostje na okrogli mizi, ki je potekala v okviru konference na BIC Ljubljana. Udeleženci iz Slovenije in Hrvaške (Mira Šemić - direktorica Gailt&Millau Slovenija), Igor Jagodic (chef leta 2019 po kulinaričnem vodniku Gailt&Millau), Mojmir Marko Šiftar (mladi talent leta 2019 po kulinaričnem vodniku Gailt&Millau in diplomant BIC Ljubljana), Grega Repovž (iz Gostilne Repovž - prejemnica naziva Chefiinja tradicije 2019 po kulinaričnem vodniku Gailt&Millau) in iz Hrvaške Tomislav Kožić (vrhunski mladi chef iz Zagorja, prvi Zagorski Chef leta 2011 / 2013 / 2014) so se strinjali, da vrhunske restavracije vedno več pozornosti namenijo izbiri primernih surovin in da se kvaliteta restavracije kaže v ožji, specializirani, a zato kakovostnejši ponudbi hrane.

Ste za VirGin, brezalkoholni gin?

Obiskovalci so imeli priložnost slišati izvrstne plenarne predavatelje, med drugimi Erika Sarkića z zgodbo o BrinGinu. Erik Sakrić se je po družinskem receptu lotil kuhanja luksuznega brinjevca, pozneje pa je začel izdelovati še džin. Pohvali se lahko z zlato nagrado, ki jo je izdal The Gin Guide Awards iz Londona in je BRIN gin uvrstil na prvo mesto v Evropi v kategoriji tradicionalnih ginov za leto 2018. Leta 2019 je Brin prejel tudi srebrno medaljo na največjem ocenjevanju žganih pijač (IWSC Awards (INTERNATIONAL WINE & SPIRIT COMPETITION)). Na konferenci je predstavil tudi VirGin, brezalkoholni gin in dodal: »Verjamem, da bodo 0.0 destilati v prihodnosti zelo prosperirali

Sodobna vizija izobraževanja s poudarkom na individualnosti in fleksibilnosti

Plenarna predavateljica Vivian Wigchert iz Nizozemske, je na konferenci BIC Ljubljana spregovorila o modelu izobraževanja, ki je prilagojeno posamezniku. Udeleženci izobraževanj imajo po modelu, ki ga je predstavila, več svobode pri izbiri vsebin, pri izbiri virov in časa izobraževanja. Poudarila je, da je trenutni izobraževalni sistem narejen za industrijsko družbo in da sodobna vizija izobraževanja s poudarkom na fleksibilnem in individualiziranem izobraževanju sledi potrebam sodobne družbe po mnogoterosti poklicev, znanj in izkušenj.

Poklic prihodnosti: stilist/ka hrane

Eden izmed poklicev prihodnosti, ki so ga imeli priložnost spoznati tudi obiskovalci konference, je poklic stilista/ke hrane. Svoj poklic je predstavila Grušenka Zorn, ki je svoje izkušnje nabirala v Parizu in New Yorku, danes pa sodeluje s podjetji, agencijami in produkcijskimi hišami v Sloveniji in tujini.

Testenine s pivskimi tropinami: okusne, zdrave in prijazne okolju

Študenti so na konferenci predstavili tudi Newdels, pšenične durum testenine z ječmenovimi tropinami. So testenine, pri katerih je uporabljen stranski produkt, ki nastane pri procesu proizvodnje piva. To je ječmenov slad, iz katerega se med postopkom drozganja odstranijo preprosti ogljikovi hidrati. Ječmenove tropine imajo visoko vsebnost prehranskih vlaknin – te v končnem izdelku predstavljajo kar 18 % končne mase, kar je trikrat več kot v običajnih testeninah. Ekipa "Barley&Me" - Jan Debelić, Luka Knez Lazar, Matej Krajnik, Matevž Mitrovič Slapar in Julia Vulić pod mentorstvom predavateljice Marije Kostadinov iz BIC Ljubljana - je z izdelkom NEWDLES tekmovala tudi na Tekmovanju Ecotrophelia 2019, ki ga organizira GZS, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij za študente s področja inovativnosti v živilstvu in razvoja novih izdelkov, ki je potekalo 11. 6. 2019. Dosegli so bronasto priznanje (3. mesto), in se uvrstili v finaliste tekmovanja EIT Food Innovation prizes 2019, kjer so zasedli odlično 2. mesto.  Člani obeh ekip so iz: BIC Ljubljana, VSŠ, Ekonomske fakultete UL in Fakulteta za management UP.

Turizem 4.0.

Trendi s področja turizma sledijo razvoju informacijske tehnologiije. »Storytelling« oziroma »zgodbarjenje« je vezni člen med dediščino in sodobnostjo turističnih doživetij. Hiter razvoj informacijske tehnologije, prihod I generacije, novih "DNK" turističnih proizvodov in Turizma 4.0, predstavlja velik izziv pri oblikovanju inovativne turistične ponudbe. Slovenija se predstavlja kot turistična destinacija pet zvezdičnih doživetij. Visoko zastavljena pričakovanja, ki jih je včasih težko doseči, kaj šele preseči. S temi trendi stopamo tudi na pot izobraževanja bodočih kadrov v turizmu, kjer na področju človeških virov vključujemo tudi upravljanje talentov, v trženju pa zapuščamo 4P (product, price, place, promotion) in jih nadomestimo s 4E (experiences, exchange, everyplace in evangelism). Doživetja, vredna plačila, povsod s pripadnostjo potrošnika, ki se bo vrnil. V Sloveniji se vsako leto poveča število turistov, vendar premalo tistih, ki se vračajo, torej tistih zvestih potrošnikov.

Na poti do odličnosti moramo šole stopiti iz svojih učilnic

BIC Ljubljana se je s 5. mednarodno strokovno konferenco »Trendi in izzivi v živilstvu, prehrani, gostinstvu, turizmu, izobraževanju in usposabljanju« pridružil stotinam dogodkov po vsej Evropski uniji, katerih namen je promocija prednosti poklicnega in strokovnega izobraževanja za ljudi  v vseh starostnih obdobjih.  Prejšnji teden se je pod okriljem in organizacijo Evropske komisije v Helsinkih namreč zaključil European Vocational Skills Week – evropski teden poklicnih spretnosti.

mag. Jasna Kržin Stepišnik, direktorica BIC Ljubljana:

»Gre za dogodek, ki promovira poklicno in strokovno izobraževanje. Eden izmed bistvenih poudarkov je, da moramo šole na poti svoje odličnosti, za katero si prizadevamo tudi na BIC Ljubljana, stopiti iz svojih učilnic, iz ustaljene prakse, se povezati in tesno sodelovati z drugimi deležniki, podjetji in širšo družbo. Edino tako lahko usposabljamo mlade in tudi starejše, da pridobijo za družbo in njih same ustrezne kompetence in spretnosti, ki jim bodo omogočale uspešen vstop in razvoj kariere na trgu dela ter v družbi.«

Lokalna in varna hrana v Sloveniji

Na svečani otvoritvi, kjer nas je nagovorila direktorica BIC Ljubljana, mag. Jasna Kržin Stepišnik in direktor Centra RS za poklicno izobraževanje, mag. Damjan Janez, smo gostili tudi državnega sekretarja na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Jožeta Podgorška, ki je izpostavil aktualna prizadevanja Ministrstva. To so: zagotavljanje varne hrane, sledenje okoljskim ciljem, sobivanje podeželja – prostora pridelave hrane in prebivalcev ter spodbujanje lokalne hrane izbrane kakovosti. Izpostavil je tudi dejstvo, da smo v Sloveniji s 64 kg zavržene hrane na prebivalca ena boljših držav. Izpostavil je tudi, da v Sloveniji 90.000 ljudi dela v verigi preskrbe s hrano.

Kulinarična transverzala od Panonije do Jadrana

Na konferenci smo predstavili tudi projekt Uživam tradicijo, ki se je začel pred dvema letoma in ga zaključujemo konec letošnjega leta. Z njim smo vzpostavili kulinarično transverzalo od Panonije do Jadrana, ki obiskovalcem že ponuja edinstveno doživetje avtohtone tradicije, običajev in kulinarike v obliki privlačnih programov, ki na podlagi trajnostnega sodelovanja lokalnih ponudnikov in partnerjev potekajo v določenih območjih dediščine. Projekt je bil odobren v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška v programskem obdobju 2014–2020 in je sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).

 

Več informacij:

Nina Meh Savić (nina.meh-savic@bic-lj.si ali 040 355 682).

 

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki