Vpliv uživanja ovsenih kosmičev na vsebnost lipidov in sladkorja v krvi

Nekatera živila se pogosto uporabljajo za zmanjševanje simptomov različnih bolezni ali kot preventiva, da do le-teh ne bi prišlo. Za živila z visoko vsebnostjo topnih prehranskih vlaknin v obliki beta glukana velja, da znižujejo tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni in zmanjšujejo simptome sladkorne bolezni. Ta potencial beta glukana je prepoznala Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) in odobrila uporabo zdravstvene trditve, da uživanje vsaj 3 g beta glukana iz ovsa ali ječmena pomaga uravnavati vsebnost holesterola v krvi. EFSA je odobrila tudi trditev, da uživanje beta glukana kot del obroka preprečuje porast glukoze v krvi po obroku. V raziskavi za namen izdelave diplomskega dela (diplomant Igor Gomerčič, mentorica Katarina Smole; VSŠ program: Živilstvo in prehrana) smo preverili vpliv dolgotrajnega uživanja ovsenih kosmičev na vsebnost glukoze in parametrov lipidne slike v krvi. Pet testirancev je 12 tednov vsak dan uživalo po 100 g ovsenih kosmičev. Tako so zaužili vsaj 3 g beta glukana na dan. Rezultati raziskave so pokazali, da je koncentracija celotnega holesterola v krvi pri testirancih v povprečju padla za 6,1 % in koncentracija LDL-holesterola za 10,3 %. Koncentracije HDL-holesterola, trigliceridov in glukoze v krvi pa se v povprečju niso spremenile do te mere, da bi spremembe bistveno vplivale na zdravje posameznika. Zaključek raziskave je prinesel zaznaven vpliv uživanja ovsenih kosmičev na koncentracijo glukoze in trigliceridov v krvi. Za bolj poglobljene dokaze bi moralo biti število testirancev večje, kljub vsemu pa lahko priporočimo, uživanje beta glukana iz ovsa ali ječmena kot preventivni ter zdrav način prehranjevanja za uravnavanje vsebnosti lipidov in sladkorja v krvi.