Planinska mal’ca študenti pod mentorstvom BIC Ljubljana zmagali na tekmovanju Ecotrophelia 2025

Topla Planinska mal’ca – naši študentje razvili hranilen obrok za pohodnike in zmagali na tekmovanju inovativnih živilskih izdelkov

Ljubljana, 11. 6. 2025 - Ekipa slovenskih študentov pod mentorstvom Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana (BIC Ljubljana) z imenom QuadVita je zmagala na tekmovanju Ecotrophelia Slovenija 2025, s čimer so si zagotovili uvrstitev na evropski finale, ki bo oktobra potekal v Kölnu v sklopu svetovnega sejma Anuga. Predstavili so inovativni živilski izdelek – liofilizirano enolončnico iz ješprenja, dimljenega tofuja, orehov in suhih hrušk, poimenovano Astronavtski zajtrk, ter njeno mesno različico Planinska mal’ca s šunko. Obroka, zasnovana za aktivne uporabnike v naravi, navdušujeta s sodobno preobleko tradicionalne slovenske jedi, preprosto pripravo z dodatkom vroče ali hladne vode in tehnološko dovršenostjo.

Ekipo QuadVita sestavljajo Mark Jeraj (nekdanji študent v programu živilstvo in prehrana na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli in trenutni študent Fakultete za vede o zdravju UP), Petra Valenčič (študentka  živilstva in prehrane BIC Ljubljana), Hana Wolf (študentka v programu gostinstvo in turizem na BIC Ljubljana) in Matija Goljuf (študent Ekonomske fakultete UL), pod mentorstvom predavateljice Katarine Smole in Andreja Molka z BIC Ljubljana, Višje strokovne šole.

Oba razvita izdelka – Astronavtski zajtrk in Planinska mal’ca – predstavljata visokokakovostna, energijsko uravnotežena in lahko prenosljiva obroka, ki ju za uživanje preprosto rehidriramo z vročo ali hladno vodo. Namenjena sta predvsem športnikom, pohodnikom in drugim aktivnim posameznikom, ki potrebujejo topel, hranljiv obrok kjerkoli na poti. Vse sestavine so skrbno izbrane in izvirajo iz Slovenije, s čimer smo omogočili tudi kratke dobavne verige, svežino ter podporo lokalnim pridelovalcem.

Tekmovanje Ecotrophelia Slovenija, ki ga organizira Gospodarska zbornica Slovenije  - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij,  spodbuja študente k razvoju inovativnih živilskih izdelkov z vključevanjem prehranskih, tehnoloških, tržnih, okoljskih in ekonomskih vidikov.

IZ VESOLJA DO PLANIN

Z inovativnostjo, interdisciplinarnim znanjem in spoštovanjem kulinarične dediščine so študenti BIC Ljubljana, Višje strokovne šole v programu gostinstvo in turizem ter živilstvo in prehrana znova dokazali, da slovenske ideje zlahka presegajo meje – tudi do vesolja. Lansko je leto ekipa v nekoliko spremenjeni sestavi študentov in mentorjev z Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana namreč s podobnim izdelkom na NASA HUNCH Culinary Challenge 2024 v ZDA dosegla izjemno 3. mesto. Novi Astronavtski zajtrk je ekipa prehransko in hranilno nadgradila tako, da obrok zagotavlja višji vnos beljakovin ter zadostuje energijskim potrebam kosila, kar je še posebej primerno za aktivne posameznike in športnike, hkrati pa ponudila še različico s šunko.

LIOFILIZIRANA PREHRANA

Liofilizacija je postopek sušenja hrane, pri katerem izdelek najprej globoko zamrznemo, nato pa mu pod nizkim tlakom odstranimo oz. odparimo vodo. S tem ohranimo obliko, barvo, okus in hranilne snovi – brez potrebe po dodanih konzervansih. Tako pridobljena hrana je zelo lahka, ima dolgo obstojnost in se ob dodatku vroče vode hitro povrne v skoraj prvotno stanje. Zaradi teh lastnosti je liofilizacija priljubljena v vesoljski prehrani, pri športnikih, pohodnikih … povsod tam, kjer je pomembna enostavna priprava, majhna teža in visoka hranilna vrednost.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki