Vaje SKŽ tokrat malo drugače - vaja dela mojstra

Študenti 2. letnika rednega študija v programu živilstvo in prehrana so pri predmetu Sestava in kakovost živil s tehnologijami v živilstvu (SKŽ) vaje namesto v laboratoriju izvedli v slaščičarski delavnici BIC Ljubljana. Pod taktirko naše slaščičarke in tudi naše diplomantke živilstva in prehrane Lee Sterle je bilo na kratko predstavljeno delo v sami slaščičarni. Sledila je razdelitev študentov v štiri skupine, ki so se tekom dela menjale.

Prva skupina se je lotila priprave biskvitne mase za torto. Biskvitne mase so lahko po strukturi težke ali lahke. Lahke so po navadi sestavljene iz jajc, sladkorja in moke, medtem ko pri težkih biskvitnih masah (obogatena testa) osnovni masi dodamo razpuščeno maslo. Zato je testo bolj vlažno in tudi dalj časa sveže.

Naslednjo skupino je čakal izziv v okraševanju torte z masleno kremo, ki se uporablja tudi kot polnilo za Doboš torto, Emona rezino … Za okraševanje je najbolje uporabiti brizgalno vrečko z različnimi nastavki. Na prvi pogled tovrstno delo izgleda zelo enostavno, vendar je v praksi veliko težje. Vaja dela mojstra.

Naslednja skupina se je preizkusila v temperiranju čokolade oziroma okraševanju s čokolado. Temperiranje je postopek spreminjanja temperature čokolade, pri katerem se v kakavovem maslu oblikujejo kristali, ki se nato enakomerno razporedijo in na površini čokolade ustvarjajo videz svilnatega leska. Za izdelavo čokoladnih okraskov potrebujemo čokolado ali čokoladni nadomestek in papirnati tulec za pisanje. Pišemo ali rišemo na osnovi narisanega vzorca, počakamo, da se okraski strdijo, nato jih snamemo s folije ali maščobnega papirja.

Zadnja skupina se je lotila peke Linških piškotov.

Na koncu vaj je sledila še degustacija torte.

Da bo veseli december še posebej čaroben in sladek, je tukaj še RECEPT za Linška očesa.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki