Limona ali ohrovt. Kaj vsebuje več vitamina C?

Pomlad je čas pogostih prehladnih obolenj. Kadar nas zaloti prehlad in tudi v želji, da si povečamo odpornost in ne zbolimo, običajno zaužijemo ali si pripravimo sok iz limon ali drugih citrusov. Pa res vsebujejo največ C vitamina?

Vitamin C, ali kemijsko askorbinska kislina, sodeluje pri mnogih procesih v našem organizmu. Med drugim poveča absorbcijo železa, zmanjša utrujenost, ima antioksidativen učinek, je torej pomemben za ohranjanje našega zdravja. Mnogi ljudje za povečanje imunosti uživajo prehranska dopolnila, ki vsebujejo vitamin C, nekateri dalj časa in v prekomernih količinah, kar škodi našemu zdravju.

Priporočen dnevni vnos vitamina C je za otroke 30 mg, za odrasle 80 mg, za nosečnice in obolele za določenimi boleznimi 110 mg, za kar pa zadostuje že uravnotežena prehrana, če le zaužijemo zadosti sadja in zelenjave.

Študenti živilstva in prehrane na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli so s kemijsko analizo na vajah pri predmetu ANŽ dokazali, da več vitamina C kot limona vsebuje celo ohrovt, rdeča paprika, cvetača, kuhan brokoli, kar nekaj C vitamina vsebuje celo krompir. Od sadja vsebuje več vitamina C kot limona črni ribez in gojene jagode.

Vitamin C z oznako E300, se sam, ali v kombinaciji z drugimi aditivi, uporablja v živilstvu kot tehnološko sredstvo, npr. pri pasterizaciji; za preprečevanje oksidacije za podaljšanje obstojnosti mnogih izdelkih npr. v predpakiranem mesu, za povečanje bistrosti npr. pri sokovih.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki