Priznamo, da nas je koronavirus nekoliko omejil pri izvedbi vaj študentov živilstva in prehrane na BIC Ljubljana – laboratoriji, kjer običajno opravljamo vaje, samevajo. Študenti in izvajalci vaj pa svoje obveznosti opravljamo na daljavo. Zaenkrat nam gre odlično, kljub temu upamo, da se življenje kmalu vrne v stare tirnice. Čeprav vaj trenutno ne vršimo v laboratoriju, pa se z veseljem spominjamo tistih, ki smo jih že opravili. Tako so študenti pri predmetu Trajnostni razvoj s temelji biologije spoznavali transpiracijo. Transpiracija pomeni izhlapevanje vode iz rastlin, ki med drugim omogoča transport vode iz korenin navzgor po rastlini, prav tako pa omogoča ohlajanje rastline. Meritve so študenti opravljali tako na primeru žive lončnice, kot tudi na primeru odtrganih listov (premazanih z vazelinom). Potrdili smo, da je transpiracija rastline odvisna od odpiranja in zapiranja listnih rež – največ izgub vode smo zasledili pri listih, ki niso bili premazani z vazelinom. Najmanj izgub pa pri listih, ki so bili z vazelinom prekriti na spodnji strani listne površine, kjer se sicer nahajajo listne reže. Slednje smo si tekom vaj pogledali tudi na mikroskopskem preparatu, ki so ga študenti pripravili sami.
Zadnje novice