Študenti BIC Ljubljana so obiskali največjo svetovno turistično borzo

Študenti gostinstva in turizma na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli so med 6. do 9. marcem 2023 obiskali Prago, Berlin in svetovno največjo turistično borzo ITB Berlin, ki je velika kar za 22 Gospodarskih razstavišč.

Najprej so se študenti poskusili v vlogi vodnikov z zanimivimi pojasnili in zgodbami pred turističnimi znamenitostmi v Pragi. Praga (češko Praha) je glavno mesto in z okoli 1,3 milijona prebivalci tudi največje mesto na Češkem. Leži ob reki Vltavi, ki je pritok reke Labe, in je zgodovinsko, kulturno ter gospodarsko središče države, pa tudi zgodovinske dežele Češke. Praga je eno najlepših evropskih mest, arhitekturno izstopajo Hradčani, nekdanji dvorec čeških kraljev, zdaj pa sedež češkega predsednika. Projekt prenove je v času predsednika Masaryka izdelal znameniti slovenski arhitekt Jože Plečnik. Praga je tudi na seznamu UNESCOve svetovne dediščine. 

Drugi dan je bil namenjen odkrivanju lepot in zanimivosti Berlina. Berlin je glavno mesto Nemčije in ena od 16 nemških zveznih dežel. S skoraj štirimi milijoni prebivalcev (urbano območje šteje 4,4 milijone) je največje mesto v državi in tudi eno največjih v Evropi. Mesto leži ob rekah Spree in Havel na severovzhodu Nemčije. Zvezno deželo Berlin teritorialno v celoti obkroža zvezna dežela Brandenburg, skupaj s katero tvori metropolitansko regijo Berlin-Brandenburg z več kot šestimi milijoni ljudi. Po Berlinu so se študenti izkazali tudi z vodenjem v nemškem jeziku, tako da je bil utrip mesta še bolj domač.

Tretji dan je sledil obisk sejmišča ITB Berlin. Letos je svetovna turistična borza potekala pod sloganom "Odprti za spremembe", osrednja tema pa obvladovanje transformacije.

Na ITB Berlin 2023 se je predstavilo 5500 razstavljavcev iz 161 držav. Po napovedih strokovnjakov bo leto 2023, kljub gospodarskim izzivom, rekordno turistično leto. Države so predstavile svojo turistično ponudbo, novosti, trende in predvsem načine okrevanja turizma po svetovni pandemiji. Po intenzivnem obisku ITB borze je sledilo odkrivanje nočnega življenja Berlina.

Četrti dan so si študenti privoščili postanek v Cecilienhof v Potsdamu, kjer se je odvijalo srečanje »Velikih treh«. Konference, ki je potekala od 17. julija do 2. avgusta 1945, so se udeležile Sovjetska zveza, Združeno kraljestvo in ZDA. Na njej so generalni sekretar sovjetske komunistične partije Josip Stalin, predsednik ZDA Harry Truman in ministrski predsednik Združenega kraljestva Winston Churchill odločili o povojni usodi Nemčije in njeni razdelitvi na okupacijske cone. Poleg tega so premaknili meje Poljske proti zahodu.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki