Veste, kašno meso jeste v burgerju? Študenti so pri vajah postali forenziki za ugotavljanje ponarejanja živil

Ste kdaj, kadar ste ugriznili v slasten burger, pomislili, da je govejemu mesu v burgerju lahko dodano cenejše konjsko meso ali druge cenješe vrste mesa? V živilstvu se potvorbe lahko uporabljajo tudi pri dodajanju cenejšega kravjega mleka dražjemu kozjemu in ovčjemu mleku, testeninam iz durum pšenice dodajajo mehko moko, in še nekateri drugi primeri.

TEST ZA UGOTAVLJANJE PONAREJANJA ŽIVIL

Zelo občutljiv test za ugotavljanje ponarejanja živil je gelska elektroforeza z metodo DNK Fingerprintinga. Z njo določamo beljakovine v živilih. Metoda se uporablja tudi v biologiji za iskanje sorodstvenih vezi med ljudmi, v forenziki za določanje osumljenca na kraju zločina ali iskanju identitete ljudi in na mnogih drugih področjih.

Študenti 2. letnika, smeri živilstva in prehrane na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli so se seznanili z metodo DNK fingerprintinga in elektroforezo tako, da so se pri vajah Analiza živil prelevili v forenzike. Dobili so 6 vzorcev DNK. Pet vzorcev DNK so bili vzorci osumljencev, en vzorec je bil vzorec vzet na kraju zločina. Njihova naloga je bila ugotoviti, kdo od petih osumljencev je storilec kaznivega dejanja.

Izvedba metode fingerprintinga in elektroforeze

Vsem vzorcem DNK so dodali enak restrikcijski encim, ki je v vzorcih povzročil razpad na točno določenem zaporedju nukleotidov. Ker se posamezniki ločimo med seboj po zaporedju nukleotidov v DNK, so restrikcijski encimi razrezali DNK na različnih mestih. Nastalo je različno število DNK fragmentov različne dolžine oz. velikosti, ki smo jih ločili z gelsko elektroforezo. V elektroforezne kadičke smo prenesli gele s porami in jih prelili s pufrom, v pore gela nanesli različno razrezane vzorce DNK, kadičke pokrili in jih priključili na električni tok. Manjši delčki DNK so skozi gel potovali hitreje kot veliki. Gele smo na hitro obarvali in odčitali elektrogram.

Študentje so si bili enotni, da je zločinec osumljenec št. 3, saj se je njegov elektrogram ujemal z elektrogramom  vzorca, vzetega na kraju zločina.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki