Inovacijski kamp JA Slovenija 2022

Boben za peko kostanja: zmagovalni podjetniški izziv na 4. Junior Achievement inovacijskem kampu 2022

27. oktobra 2022 je potekal 4. Junior Achievement inovacijski kamp 2022 v organizaciji Zavoda za spodbujanje podjetnosti mladih JA Slovenija, ki so se ga udeležili dijaki tretjega letnika v programu naravovarstveni tehnik/ca in mentorici Alenka Sedlar Špehar ter Mirjam Gorenc.

Dr. Jožica Rejec in Maja Juršič sta uvodoma predstavili potek projektov Moje podjetje in Girls Go Cirkular, slednji je v letošnjem šolskem letu pilotni projekt. Predstavniki projekta Znanost na cesti so podali uvod v krožno gospodarstvo in izvedli komunikacijski trening. Podjetje Zeos je izpostavilo problem kopičenja e-odpadkov in iskanje rešitev s pomočjo krožnega gospodarstva.

Dijakom so pripravili podjetniški izziv, ki so ga razvijali s pomočjo Canvas poslovnga modela in pripravili predstavitev v Jamboardu. Izziv pa so oblikovali takole:

Kako bi na inovativen način električne in elektronske aparate ali njihove sestavne dele in materiale iz katerih so narejeni čim daljši čas ohranili v uporabi, oziroma povečali njihovo izkoriščenost ?

TRETJE, DRUGO IN PRVO MESTO ZA NAŠE DIJAKE

Ob koncu so razglasili zmagovalne ekipe. Tretje mesto je osvojil dijak Blaž Lipovšek, drugo mesto je dijakinja Neža Polh, prvo pa Nal Šubic. Vsi so dobili praktične nagrade, Nal pa je poleg tega dobil še vstopnico za udeležbo na start up vikendu v Mariboru. Čestitamo!

Zmagovalna ekipa je svoje podjetje poimenovala Boben za peko kostanja. Njihova ideja je temeljila na uporabi nedelujočega pralega stroja, ki bi ga uporabili za izdelavo stroja za peko kostanja. Ideja je bila odlična, saj nam pralni boben, zaradi luknjic omogoča hitro peko in pretok zraka.

JA inovacijski kamp je financiran s strani Evropske unije, organizacije EIT. Dijaki so ob zaključku prejeli mednarodni certifikat o sodelovanju na dogodku. Na tekmovanju je sicer sodelovalo 109 dijakov iz 15 šol. 

 

 

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki