Vivaristični vikend

Dijaki vivaristi so postavili nov bioaktiven terarij, prihajajo tudi nove afriške ribe

Prvi decembrski vikend (2. do 3. decembra 2022) so vivaristi, dijaki in dijakinje iz BIC Ljubljana, Gimnazije in veterinarske šole, članice in člani vivarističnega krožka, zavihali rokave in čas posvetili čiščenju terarijev ter nadgraditvi šolskega vivarija.

Tokrat so se lotili dveh prav posebnih projektov, in sicer postavitve bioaktivnega terarija pri kameleonu, ter preureditve enega izmed akvarijev, v katerega bodo kmalu naselili afriške ribe.

Bioaktivni terarij vsebuje žive rastline, skakače, prašičke in seveda kameleona. Znotraj terarija se je ustvaril ekosistem, kjer rastline nudijo zavetje živali, kot tudi predstavljajo vir hranil za skakače in prašičke, ki organske odpadke s pomočjo bakterij pretvarjajo v anorganske in tako sklenejo krog kroženja snovi v okolju. V bioaktivnem terariju so torej v posebej pripravljeni podlagi zasajene žive rastline, ki soustvarjajo simbiozo z bakterijami, potrebnimi za razgradnjo organskih snovi. V podlagi se nahajajo tudi detritivori, kot so naprimer kolembule, ki poskrbijo za razgradnjo odpadkov hišnega ljubljenčka. Tako ima vsak organizem v njem svojo funkcijo. Prednost bioaktivnega terarija je tudi ta, da ko je ravnovesje vzpostavljeno daljše časovno obdobje ne rabimo zamenjati podlage. S takim terarijem se karseda najbolj približamo okolju v katerem se zagotavlja najboljše možno dobro počutje eksotičnih hišnih ljubljenčkov.'

Da bi še dodatno popestrili božično vzdušje, so vse skupaj v tem stilu tudi okrasili.

 

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki