Eva Grohar Gros iz BIC Ljubljana je bila somentorica nagrajeni skupini na tekmovanju Ecotrophelia

SCOBY – nova inovativna embalaža prihodnosti, ki se lahko kompostira ali uporabi za pripravo kombučinega napitka

KAJ JE SCOBY?

SCOBY, kar je angleška kratica za Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast (simbiotska kultura bakterij in kvasovk), je mikrobiološka združba, ki se uporablja za fermentacijo in proizvodnjo kombučinega napitka. Gre za želatinozno maso, ki se tvori na površini mešanice zelenega čaja in sladkorja med procesom fermentacije.

Scoby vsebuje različne mikroorganizme, vključno z bakterijami rodov Komagataeibacter in Lactobacillus ter kvasovkami rodov Brettanomyces in Zygosaccharomyces. Ti mikroorganizmi sodelujejo v biotehnološkem procesu, v katerem najprej fermentirajo sladkor do etanola, nato pa etanol fermentirajo do ocetne kisline. Končni produkt je napitek, imenovan kombuča, ki ima rahlo kisel okus in številne koristne lastnosti za zdravje.

Scoby ima pri fermentaciji kombuče več funkcij. Prvič, deluje kot zaščitna plast, ki preprečuje kontaminacijo kombuče z nezaželenimi mikroorganizmi. To omogoča nadzorovano fermentacijo in preprečuje rast škodljivih bakterij in plesni. Drugič, scoby omogoča prehod ogljikovega dioksida, ki nastaja med fermentacijo, kar prispeva k naravni karbonizaciji kombučinega napitka. Poleg tega pa scoby ustvarja ugodne pogoje za rast koristnih bakterij in kvasovk, ki prispevajo k okusu in hranilni vrednosti napitka iz kombuče.

SCOBY – EMBALAŽA PRIHODNOSTI?

Pri iskanju trajnostnih rešitev, ki bi imele čim manjši vpliv na onesnaževanje našega planeta, so se plasti celuloze, ki jih tvorijo mikroorganizmi iz scoby-ja, izkazale kot dobra alternativa plastični embalaži za suhe živilske in kozmetične izdelke. Embalaža iz scoby-ja namreč ne vsebuje aditivov, deluje kot ovira za kisik, izdelana je iz bioloških odpadkov in se jo lahko po uporabi kompostira ter uporabi kot naravno gnojilo ali pa se jo rehidrira in uporabi za pripravo kombučinega napitka.

NAŠA PREDAVATELJICA SOMENTORICA NAGRAJENE IDEJE NA TEKMOVANJU ECOTROPHELIA

Na Gospodarski zbornici Slovenije je v tem letu potekalo že 15. tekmovanje Ecotrophelia, ki je privabilo študente iz različnih fakultet v Sloveniji. Med petimi sodelujočimi skupinami je bila ena izmed njih tudi skupina študentov iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki sta jo sestavljala Blaž Kuster in Jaka Murko Gajšek. Na tekmovanju sta se predstavila s svojim inovativnim izdelkom Whey`licious, liofiliziranim športnim napitkom iz sirotke, kombuče in sadnega soka.

Liofiliziran napitek, obdan v užiten sirotkin biofilm, ki se skupaj z napitkom raztopi v vodi in pripomore k izboljšani hranilni vrednosti, sta Blaž in Jaka razvila in predstavila pod mentrostvom doc. dr Evgena Benedika iz Biotehniške fakultete v Ljubljani in Eve Grohar Gros iz Višje strokovne šole Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana. Svoj izdelek sta zaščitila še z inovativnim zunanjim slojem embalaže, izdelane iz scoby-ja, ki se, zaradi svojih biorazgradljivih in kompostabilnih lastnosti ter možnosti ponovne uporabe za proizvodnjo kombučinega napitka, uvršča med "zero waste" izdelke, torej izdelke, ki ne povzročajo odpadkov in prispevajo k trajnostnemu ravnanju z viri.

Za svoj trud in inovativnost sta študenta osvojila 3. mesto na tekmovanju Ecotrophelia in prejela posebno nagrado za inovativnost. Njuna inovacija odpira nove možnosti za proizvodnjo zdravih in okolju prijaznih športnih napitkov ter predstavlja pomemben dosežek v svetu trajnostne prehrane. Za osvojeno 3. mesto študentoma iskreno čestitamo!