Zeljševka je tradicionalna potica iz Idrijsko-Cerkljanske regije, ki navduši z edinstveno zeliščno aromo in hrustljavo skorjico. Pripravimo jo lahko v slani ali sladki različici, osnovo pa vedno predstavlja kvašeno testo z nadevom iz drobnjaka in drugih pomladnih zelišč.
Zeljševka (poznana tudi kot želševka, zelševka ali po domače zilšeuka) je ena tistih avtentičnih slovenskih jedi, ki nas povežejo z naravo in tradicijo. Idrijske gospodinje so iz skromnih sestavin, ki so jih nabrale na domačem vrtu ali v naravi, ustvarile izjemno okusno kvašeno potico. Njeno ime izhaja iz nadeva, ki ga zavijemo v kvašeno testo in se imenuje želš. Glavna zvezda nadeva je drobnjak, po domače "šnitleh", ki spomladi poganja v izobilju, njegovi votli, ozki listi pa so prava zakladnica vitaminov in mineralov. V nadevu se mu pogosto pridružijo zeleni listi mlade čebule, meta, pehtran, rman, regrat in druga sezonska zelišča, v sladki različici pa se znajdejo tudi rozine.
Z Okusno.je smo delili naš recept, ki ga je pripravila Marjeta Cevc, naša nekdanja predavateljica na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli v programu gostinstvo in turizem.
Preveri recept za zeljševko na Okusno.je
RECEPTI TRADICIONALNIH JEDI V SODOBNI PREOBLEKI
Vas zanimajo še drugi tradicionalni recepti naše regije? Na BIC Ljubljana smo za vas pripravili zbirnik tradicionalnih receptov od Panonije do Jadrana. Odkrijte bogato kulinarično dediščino naše regije in njeno prilagajanje trendom sodobnega časa. Odkrite naše recepte za zagorske štruklje, zeljne krpice, mušenle, leteče žgance, krompirjevko, hopel popel, poprtnik in še več!


