Vivaristični vikend

ŠOLSKI VIVARIJ BIC LJUBLJANA

Dijaki vivaristi

Prvi prebivalec šolskega vivarija je bil Darwin

Na BIC Ljubljana, Gimnaziji in veterinarski šoli na Cesti v mestni log 47 imamo šolski vivarij. Vse se je začelo z Darwinom pred več kot 20 leti. Indijski piton, prvi prebivalec našega vivarija, ki je tanek in majhen prišel k nam iz mariborskega terarija, je danes skoraj 4-metrski kačon, ki si je svoje mesto izboril pri našem bivšem dijaku.

Za vivarij skrbijo dijaki programov veterinarski tehnik in tehniške gimnazije na BIC Ljubljana. Vivaristični krožek ima pomembno vzgojno-izobraževalno vlogo. Dijaki, ki ga obiskujejo pridobivajo znanje in izkušnje iz vivaristike. Pomemben del aktivnosti krožka je predstavljanje živali različnim skupinam obiskovalcev. Dijaki, ki izvajajo delavnice z živalmi, ponujajo svoje znanje in neposredno izkušnjo z živalmi. Pri tem razvijajo občutljivost za težave različnih skupin ljudi, spontanost in upoštevanje posebnosti skupin in drugačnosti posameznikov. Dejavnost krožka tako presega naravoslovne okvirje, saj razvija tudi močno socialno komponento in premaguje stereotipe in predsodke do drugačnih.

OGLEJ SI VIDEO UTRINKE IZ VIVARISTIČNEGA KROŽKA
šolski vivarij na BIC Ljubljana

Kdo prebiva v našem vivariju?

V našem vivariju prebiva več vrst vrst rib (tropski akvarij, akvarij malawi, akvarij z napihovalkami), nekaj vrst plazilcev (želve, kuščarji, kače) in kar nekaj različnih vrst žuželk (ščurki, mokarji, črički, zoofobi, puščavske kobilice, izopodi), pa volovska žaba, polž ahatnik, činčila in kameleon.

Vivaristični vikend na BIC Ljubljana, Gimnaziji in veterinarski šoli 2024

VIVARISTIČNI VIKEND 2024

Vivaristični vikend, ki je za člane vivarističnega krožka na BIC Ljubljana, Gimnaziji in veterinarski šoli potekal v januarju 2024, je bil zelo delaven. Dijaki so živalim v vivariju prenavljali terarije, jih obogatili z rastlinjem, novimi hišicami in plezalnimi vejami, vse v korist njihovega dobrega počutja. Seveda pa ni manjkalo tudi družabnosti med člani vivarističnega krožka. Prvi dan vikenda je dogajanje popestrilo predavanje nekdanjega dijaka Aljaža Piška, ki je predstavil svojo dobrodelno pot v Ugando. Z mentorico in učiteljico Nado so se dijaki nato skupaj podali v preteklost in si ogledali utrinke raziskovalnega tabora njihove šole iz 90-ih,

obogatene s fotografijami in opremo. V telovadnici so se nato pomerili na nočnem turnirju v odbojki in košarki, se odpravili na pizzo in uživali v glasbeno-humorističnih vložkih, nato pa so se v učilnicah predali skupnemu sanjarjenju. Naslednji dan je za člane vivarističnega krožka minil v učenju o zelenjavi, primerni za prehrano rastlinojedih živali. Predvsem pa so rezali, lepili, sadili, vrtali, prestavljali in čistili, da so dosegli končni rezultat – kako so se imeli, si poglejte v njihovem videu!

Vivaristi v Tropski hiši

Obisk Tropske hiše v Celju

Nekaterim članom vivarističnega krožka in njihovim mentorjem se je zahotelo malo tropskega vzdušja. No, tropi so bližje, kot bi pričakovali. V Celju. Navdušenje vivaristov nad druženjem s prebivalci Tropske hiše je bilo nepopisno. In seveda idej o tem, kaj v šolskem vivariju še nimamo in kaj bi še lahko imeli je bilo ob našem obisku, v novembru 2023, neskončno …

Vivaristični krožek na Gimnaziji in veterinarski šoli

Dijaki v vivarističnem krožku so zavihali rokave

Člani vivarističnega krožka na BIC Ljubljana, Gimnaziji in veterinarski šoli so 1. septembra 2022 začeli z delom v šolskem vivariju. Nekatere živali so se že vrnile s počitnic, nekatere pridejo v naslednjih dneh, zato bo na hodniku in v vivariju vsak dan bolj živo. Kaj vse soo uredili? Mokarji teknejo mnogim prebivalcem vivarija, zato so povečali njihove zaloge v gojilnih posodah. Pri kačah so zamenjali podlago, dijaka pa sta uredila »Frančkov brlog« pod stopnicami, ki je zdaj pripravljen na njegovo vrnitev.

Izlet vivaristov BIC Ljubljana 27. Foto Jaka Kozjek.

Izlet dijakov vivaristov na Hrvaško

V soboto, 30. 11. 2019, smo se vivaristi z BIC Ljubljana, Gimnazije in veterinarske šole, ter dijaki Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana odpravili na kratko pustolovščino proti naši sosedi, Hrvaški. Naš prvi cilj je bil ZOO Zagreb, kjer smo imeli možnost prostega ogleda živalskega vrta. Zatem smo se odpeljali proti Karlovcu, kjer smo obiskali sladkovodni akvarij in se pri vodenem ogledu naučili marsikaj novega o ribah hrvaškega vodnega sveta. PREBERI VEČ IN SI OGLEJ FOTOGALERIJO.

 

 

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki