Kaj je dobro vedeti o vitaminu c?

Kaj je dobro vedeti o citrusih in vitaminu c?

IZVOR CITRUSOV

Citrusi, kot najbolj razširjen rod agrumov, pripadajo družini rutičevk (Rutaceae). Njihov izvor sega v severovzhodno Azijo, od koder se je gojenje razširilo po celem svetu. Sprva so jih gojili zaradi pridobivanja eteričnih olj, danes pa jih uživamo zaradi njihovega sočnega sladko-kislega okusa in vsebnosti vitamina C.

BARVA IN VONJ CITRUSOV

Najbolj znani citrusi, kot so limone, mandarine in pomaranče, ki jih uživamo predvsem v zimskem času, rastejo na zimzelenih drevesih ali grmih z dolgo življenjsko dobo (50 let ali več). Cvetovi so bele barve in intenzivnega, prijetnega vonja. Specifičen vonj imajo tudi plodovi. Čeprav so toploljubne rastline in najbolj uspevajo v subtropskem pasu, prenesejo tudi nekaj mraza in nizkih temperatur (blizu ničle), kar vpliva na obarvanje plodov.

DOBRO JE VEDETI

Citrusi spadajo v skupino neklimakterijskega sadja, kar pomeni, da po obiranju ne zorijo več. Sicer jih zaradi boljše prodaje lahko obarvajo v plinskih komorah s pomočjo etilena, kar sproži naravno zrelost lupine ter jo obarva, vendar to nima vpliva na stopnjo zrelosti sadeža.

VITAMIN C

Vitamin C (askorbinska kislina) je vodotopen vitamin in eden izmed najpomembnejših antioksidantov. Organizem varuje pred reaktivnimi prostimi radikali in posledično pozitivno vpliva na imunski sistem. Sodeluje tudi pri tvorbi kolagena, ki je potreben za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob.

Poleg citrusov, ki sicer ne sodijo med najbogatejše vire vitamina C, se ta vitamin nahaja tudi v jagodičevju, kislem zelju, papriki, grahu, paradižniku, brstičnem ohrovtu itd.

Dnevne potrebe po vitaminih se pri ljudeh razlikujejo in so odvisne od stanja metabolizma, starosti ter spola. Odrasla oseba dnevno potrebuje približno 80 mg vitamina C.

POMANJKANJE VITAMINA C

Klasični klinični znaki pomanjkanja vitamina C se pri otrocih kažejo kot Moeller-Barlowa bolezen, pri odraslih pa kot skorbut, izražajo pa se v obliki motenj tvorbe kolagena. Pride lahko do nastanka kožnih krvavitev, krvavitev v sluznicah, mišičevju in notranjih organih. Pri otrocih se lahko pomanjkanje vitamina C odraža v motnjah rasti in tvorbe kosti.

Skorbut je do 18. stoletja terjal več smrti med mornarji kot nevihte, brodolomi in ostale bolezni skupaj. Skorbut je terjal celo več smrtnih žrtev kot spopadi – leta 1744 se je po štiriletni plovbi kapitan George Anson vrnil v Veliko Britanijo le s 145 od 1955 mornarjev, ki so odšli na pot, od tega so le štirje umrli v spopadu.

ZANIMIVOSTI O VITAMINU C

Zmotno je mišljenje, da sadje in zelenjava, ki ju kupimo v trgovini zaradi skladiščenja in dolgega transporta ne vsebujeta prav nič vitamina C. Tudi v takšnih živilih je vsebnost vitamina C lahko dokaj visoka. S toplotno obdelavo živil se nekaj vitamina C sicer uniči, vendar ga določen delež tudi ostane, zato tudi toplotno obdelana sadje in zelenjava doprineseta k dnevnemu vnosu vitamina C.

Mnoge živali lahko vitamin C sintetizirajo same, človek, opice in morski prašički pa ga moramo v telo vnesti s hrano ali prehranskimi dopolnili.

DOLOČANJE VITAMINA C NA VAJAH PRI PREDMETU ANALIZA ŽIVIL

Pri predmetu Analize živil v višješolskem programu živilstvo in prehrana na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli smo predavatelji in študenti volumetrično določali koncentracijo vitamina C v različnih vzorcih sadja in zelenjave. Metoda določanja koncentracije vitamina C v raztopini deluje na osnovi redoks titracije z jodom.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki