BIC-ov nasvet za izlet: Zgornja Savinjska dolina

Zgornja Savinjska dolina – dežela raznolikih doživetij

Zgornja Savinjska dolina je dolina v porečju zgornjega toka reke Savinje, s tipično alpsko pokrajino. V vročih poletnih dneh je idealna destinacija za enodnevni ali večdnevni izlet. Kamniško-Savinjske Alpe nam ponujajo čudovite razglede, na poti pa lahko obiščemo še zanimive kraje.

Gornji Grad se ponaša s čudovito katedralo, ki je po prostornini največja v Sloveniji in vredna ogleda.  Ljubljanski škofje pa so si v Gornjem Gradu uredili tudi letno rezidenco. Gornji Grad slovi tudi po čistem zraku in zdravilni klimi.

Nazarje ali slovenski Nazaret je prijeten kraj, kjer se na vzpetini nahaja frančiškanski samostan in cerkev Marija Nazaret. V njej je knjižnica iz leta 1752, kjer hranijo tudi izvod Dalmatinove Biblije, samostan pa je bil znan tudi po lekarni, ki se je tu nahajala v 17. stoletju. V gradu Vrbovec pa se nahaja Muzej gozdarstva in lesarstva.

Priporočamo tudi postanek v kraju Radmirje, kjer se je v 18. stoletju v Zgornji Savinjski dolini razvila znamenita božja pot sv. Frančiška Ksaverja na Stražah in so jo po zaslugi jezuitov poznali po vsej Evropi. Evropsko plemstvo je v Radmirje pošiljalo dragocena darila, med katerimi je celo mašni plašč, ki ga je po izročilu lastnoročno iz svoje poročne obleke izvezla Marija Terezija. 

V bližini kraja Luče se nahaja skalni osamelec Igla, ki je zavarovan kot naravni spomenik. 40 metrov visok skalnati obelisk loči od matične stene 2 metra široka razpoka, ki spominja na šivankino uho. Skozi to špranjo je vse do leta 1894, ko so ob rečni strugi zgradili cesto, vodila edina pešpot do Solčave. V bližini se čez Savinjo pne lesen viseči most, čez katerega se lahko tudi sprehodimo.

Ena izmed znamenitosti Savinjske je reka Savinja, dolga približno 100 kilometrov in v preteklosti pomembna predvsem za pridobivanje energija za žage in mline, slovi pa tudi po splavarjenju. Začetki segajo v 15. stoletje, ko so po reki prevažali les iz Zgornje Savinjske doline preko Save in Donave celo do romunske meje. Danes je na reki priljubljen rafting, vožnja s kajaki in kanuji, pa tudi za ribolov. Ljubno ob Savinji velja za evropsko splavarsko mesto, kjer se vsako leto odvijajo flosarski bali.

Omenimo še vulkan Smrekovec, edini slovenski 1577 m visoki ugasli ognjenik, kjer najdemo številne redke cvetice in največje sklenjeno območje divjega petelina. Geološki in botanični rezervat ima poleg tega tudi odlične vodne vire.

Ena najlepših evropskih alpskih dolin je Logarska dolina, obdana z vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp. Za vstop v dolino je na vhodu potrebno plačati 7 € za avto, nato pa se po krajši cesti pripeljemo do Hotela Plesnik in se naprej odpravimo peš do slapa Rinke, možen pa je tudi dostop z avtomobilom. Od lokala Orlovo gnezdo je še približno 10 do 15 minut hoje do slapa, ki je sicer najbolj vodnat v pomladanskih mesecih, ko se tali led in sneg. Slap Rinka velja tudi za prvi izvir Savinje.

Druga ledeniška dolina je Matkov kot, 6 kilometrov dolga dolina teče ob avstrijski meji. Tu poleti ne bo gneče, saj je veliko bolj skrita in mirna kot Logarska.

Krajinski park Robanov kot velja za raj za pohodnike, narava je neokrnjena in v parku je prepovedana hoja izven označenih poti, vožnja s kolesi in motornimi vozili. Tišina, mir in lepota narave so tisti, ki prepričajo obiskovalce.

Solčavska panoramska cesta se ponaša s številnimi turističnimi kmetijami, kjer ponujajo prenočišča in odlično domačo kulinariko. Za te kraje so značilni savinjski želodec, ki ga po tradicionalnem receptu izdelujejo že 100 let, solčavski sirnek je pikantna skuta, ajdnek pa sladica iz ajdove moke, orehov in medu, kislo mleko, skuta in žganci pa so značilne alpske jedi, ki jih najdemo na kmetijah.

Na izletu se lahko ustavimo tudi v Solčavi v centru Rinka, ki nam predstavi Solčavsko, evropsko destinacijo odličnosti. V centru Rinka si lahko ogledamo razstavo srednjetriasnih fosilov, ki spadajo med tri najdišča na svetu, spoznavanje metuljev v bližini in ogled najstarejše tise v Sloveniji. V Centru je tudi prodajalna solčavskih izdelkov, kot so izdelki volne solčavske ovce in tudi proizvodi.

Na pobočju gore Olševe se nahaja pomembno jamsko najdišče Potočka Zijalka, kjer so našli kosti jamskega medveda in piščali. Do Potočke Zijalke je dobra ura hoje, ki se začne pri kmetiji Štiftar na Solčavski panoramski cesti.

Na izletu ne smemo izpustiti Mozirskega gaja, ki velja za enega najbolj znanih parkov cvetja, ki so ga domačini s pomočjo vrtnarjev uredili na mestu, kjer je bilo divje odlagališče odpadkov. Poleg razstav cvetja so urejeni tudi tematski vrtovi, za popestritev pa služijo etnografski objekti.

V Mozirju se nahajajo tudi čudoviti apartmaji v obliki medenega satja, ki je poseben primer glampinga in nenavadna nastanitev za obisk Savinjske regije.

Avtorja: Katja Orehek Hati, vodja Šolske turistične agencije KULT316 in Urban Romšak

Vir: www.visitsavinjska.com

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki