Moda in krožno gospodarstvo

Girls go Circular: moda in krožno gospodarstvo

V petek, 2. 12. 2022, smo na BIC Ljubljana, Živilski šoli izvedli delavnico Girls Go Circular, v okviru projekta Moje podjetje JA Slovenije. V projektu so sodelovali dijaki v programu naravovarstveni tehnik/ca in dijakinje dijaških podjetij iz programa živilsko-prehranski tehnik/ca ter mentorici Alenka Sedlar Špehar in Milena Hrovat.

Pod drobnogledom: moda in krožno gospodarstvo

Sedanji sistem za proizvodnjo, distribucijo in uporabo oblačil deluje skoraj povsem linearno. Velike količine neobnovljivih virov se pridobivajo za proizvodnjo oblačil, ki se pogosto uporabljajo le za kratek čas, nato pa se materiali večinoma izgubijo na odlagališčih ali pa so sežgani.

S pomočjo gradiva, vidoposnetkov in reševanja kvizov smo spoznali koncept krožne mode ter njen vpliv na gospodarstvo in okolje. Oblačila in tekstil imajo lahko višjo stopnjo izkoriščenosti in lahko po uporabi ponovno vstopijo v gospodarstvo, namesto da končajo na odlagališčih.

Prof. Sedlar je dijake vzpodbujala k razmišljanju o nekaterih pojmih kot so: novo tekstilno gospodarstvo, krožna moda, pravična moda, veganska moda in recikliranje.

Ugotovili smo, kakšen je poslovni model krožne mode:

  • oblikovanje in izdelava oblačil višje kakovosti
  • zagotavljanje dostopa do njih prek novih poslovnih modelov.
  • oblačila kot trajen izdelek in ne izdelek za enkratno uporabo.

Ob koncu delavnice smo po uspešno opravljenih nalogah prejeli certifikat.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki