Nagrajeni izdelek Sprinklovenia (posip v štirih okusih)

Velik uspeh ekipe Sprinklovenia na tekmovanju Ecotrophelia Slovenija 2021

Ekipa Sprinklovenia je na tekmovanju Ecotrophelia Slovenija 2021 osvojila tretjo nagrado in priznanje BRONASTA ECOTROPHELIA SLOVENIJA 2021. Ekipo sestavljajo mladi inovatorji – študenti 1. letnika živilstva in prehrane na BIC Ljubljana, Višje strokovne šole (Pia Fistrovič, Elvina Garibović, Aljaž Padežnik, Valentina Žibert) in študentka 2. letnika Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani (Julia Vulić), pod mentorstvom Marije Kostadinov in dr. sc. Gordane Vulić.

Na Gospodarski zbornici Slovenije je potekalo namreč potekalo že 13. tekmovanje za študente fakultet in višjih strokovnih šol s področja inovativnosti in razvoja novih živilskih izdelkov Ecotrophelia Slovenija. Tekmovanja sta se letos udeležili dve ekipi BIC Ljubljana: Sprinklovenia (posip v štirih okusih) ter Chicory Time (cikorijin napitek v prahu z dodanimi različnimi okusi). Mlado inovatorsko ekipo Chicory Time pa sestavljata študenta 2. letnika živilstva in prehrane BIC Ljubljana, Višje strokovne šole Teja Horvat in Jakob Osredkar pod mentorstvom Katarine Smole in Eve Grohar Gros (njihov izdelek predstavljamo posebej).

Ekipa Sprinklovenia je izdelala produkt, ki predstavlja del slovenske gastronomije in je hkrati primeren za potovanja po svetu. Tako so posamezne slovenske tradicionalne jedi pripravili kot posipe: sadno-zelenjavni-zeliščni mix, jabolčni zavitek, potica in postrv. Priprave so potekale preko poskušanj in kombiniranja okusov, kar v času razglašene epidemije nikakor ni bila lahka naloga, a kljub temu so pripravili odličen izdelek in s svojo inovacijo prepričali sodnike. Najpomembnejše pa je, da so s sodelovanjem sami bogatejši za izkušnjo timskega dela in znanja pri ustvarjanju novega izdelka, ki je primeren za trg.

Kot do sedaj, so morali tekmovalni izdelki vključevati eko-inovacijo v vsaj eni dimenziji razvoja (surovine - ekološka pridelava, nizek ogljični odtis in/ali embalažo - povratna, primerna za recikliranje in/ali proizvodni proces - varčevanje z energijo, uporaba reciklirane vode in/ali distribucija/logistika - nove storitve, kratke oskrbovalne verige idr.).

Projekt ECOTROPHELIA SLOVENIJA želi mlade spodbuditi k timskemu delu, organizaciji, razvoju novih izdelkov ter posledično prepoznati tiste inovativne živilske izdelke v slovenskem prostoru, ki jih je smiselno strokovno podpreti, nagraditi, promovirati v širši javnosti, omogočiti njihov nadaljnji razvoj, nenazadnje pa pomagati mladim pri vzpostavitvi novega podjetja, zagonu proizvodnje ali povezovanju s potencialnimi investitorji.

Strokovno ocenjevalno komisijo je sestavljalo pet strokovnjakov s področja živilstva in podjetništva: dr. Tatjana Zagorc (GZS-ZKŽP) v vlogi predsednice komisije, Tjaša Dobnik (Javna agencija SPIRIT Slovenija), dr. Sebastjan Filip (Pekarna Pečjak d.o.o.), mag. Darja Jamnik (Mercator-Emba d.d.) ter mag. Mateja Mešl (Inštitut za celulozo in papir).

TUKAJ SI LAHKO OGLEDATE PREDSTAVITVENI FILM IN RAZGLASITEV.

Obe ekipi sta odlično zastopali BIC Ljubljana in obema ekipama čestitamo za njun uspeh na tekmovanju.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki