Strokovna ekskurzija študentov živilstva in prehrane na BIC Ljubljana v Istro

Istrska doživetja: okusna, poučna in nepozabna ekskurzija za študente živilstva in prehrane

Študenti drugega letnika programa Živilstvo in prehrana na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli so se 19. in 20. maja 2025 podali na nepozabno dvodnevno ekskurzijo v čudovito Istro, kjer so spoznavali svet kulinarike, tradicionalne proizvodnje, trajnostnega pristopa ter naravnih bogastev te slikovite regije.

Prvi dan – Od morskih okusov do tartufarskih zgodb

Zgodaj zjutraj, ko je bila Ljubljana še zavita v tišino, so se študenti vkrcali na avtobus in se podali proti sončni Istri. Njihova prva postaja je bilo podjetje Delamaris, kjer so pokukali v svet morskih dobrot in več kot 140-letno tradicijo predelave rib. Ogled proizvodnje, zanimive zgodbe in trajnostni pristop podjetja so jih takoj navdušili.

Pot jih je nato vodila globlje v notranjost Istre, kjer jih je sprejela družina Karlić, vodilni tartufarji v regiji. V družbi simpatičnih, izurjenih psov so se študenti podali na pravo tartufarsko pustolovščino v naravi. Med koreninami, listjem in zemljo so iskali skrivnostne gomolje – in jih tudi našli! Po uspešnem lovu je sledila degustacija tartufarskih dobrot, ki je bila prava poslastica za vse ljubitelje aromatičnih okusov.

Dan se še ni končal – obiskali so tudi destilarno Aura, kjer so jih v prijetnem ambientu popeljali skozi postopek pridelave žganj in likerjev iz lokalnih zelišč ter sadja. Degustacija žganic in domačih džemov je bila več kot dobrodošla. Zvečer so se nastanili v hotelu in si privoščili večerjo ter zaslužen počitek.

Drugi dan – Med oljkami, školjkami in istrskim soncem

Po zajtrku so študenti raziskovali Pulj, starodavno mesto z bogato zgodovino in veličastnimi ostanki rimskega imperija. Sprehod po starem mestnem jedru jih je očaral in navdihnil.

Sledil je obisk Stancije San Antonio, čudovite oljarne sredi vinogradov in oljčnikov. Tam so prisluhnili zgodbam o tradiciji, ljubezni do zemlje in ekološki pridelavi oljčnega olja. Sprehod po posestvu in degustacija oljčnih izdelkov sta bila prava mala praznika za čutila.

Popoldne jih je pot peljala do gojišča školjk, kjer so izvedeli, kako poteka vzgoja školjk v čistem severno-jadranskem morju. Ob morskem vetru, svežih školjkah in kozarcu vina so si vzeli trenutek za sprostitev.

Za slasten zaključek ekskurzije so obiskali še Stancijo Špin, kjer so jih pričakali vrhunski siri in lokalna vina. Po še eni izvrstni degustaciji so se v pozno popoldanskih urah odpravili proti domu – utrujeni, a polni vtisov, okusov in novih znanj.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki