Foto: Ela Zdešar

Nekdanja dijakija Ela se javlja iz Norveške

Objavljamo blog naše nekdanje dijakinje BIC Ljubljana, Gimnazije in veterinarske šole, Ele Zdešar, ki se oglaša iz Norveške!

 

Pozdravljeni.

Pišem iz Norveške, samo par dni preden odidem nazaj domov.

Tukaj sem že dva meseca in pol, iz karantene v Sandnessjøenu do otoka Vege, trenutno sem v mestu Brønnøysund ki je natanko na polovici Norveške, med 840 km do severa in 840 km do juga. Delam kot prostovoljka pri organizaciji »In the same boat« ki sem jih srečala že na mojem potovanju na sever lani, letos pa sem se sicer na drugo območje Norveške, v novo ekipo in na novo jadrnico ponovno vrnila. Skoraj 3 mesece sem preživela na dveh različnih jadrnicah in prostovoljci s cele Evrope ki jih nisem srečala še nikoli v življenju. Stroškov razen letalskih letov in prevoza od in do letališča nisem imela saj smo vsi v zameno za prenočišče in prehrano delali vsak dan povprečno 5 ur zunaj v vsakem vremenu in pobirali plastične odpadke po obali. Sliši se čudno da se to dogaja v državi ki jo vsi imamo za eno najbolj zelenih držav na svetu pa vendar smo (še na začetku prvi mesec preden se nam je pridružilo več prostovoljcev) 4 punce nabrale po 1 do 2 toni smeti čisto vsak dan.

Prej smo en mesec živeli na manjši jadrnici Bris, zdaj pa smo že mesec in pol na popolnoma novi 15m jadrnici Fonn še s 7imi drugimi prostovoljci (iz Francije, Nemčije, Avstrije, Španije, Norveške in Anglije) in šefom/skiperjem Rolfom. Z nami potuje še par (on iz Norveške in ona iz Indonezije) in njuna malo večja jadrnica Severni orel ki smo ju srečali po naključju in sta se odločila nam pridružiti, z njima zdaj živijo še 4 druge prostovoljke. V petek bomo verjetno odjadrali na nov prostor malo severneje do otoka Lovund, v nedeljo pa po skoraj 3eh mesecih odhajam domov.

Do zdaj smo okrog otoka Vege nabrale 8 kontejnerjev po 5 ton in okrog  Brønnøysunda očistili 5 velikih kontejnerjev vsak po 4-5 ton plastike. Preživeli smo kar veliko dni dela v slabem vremenu z dežjem, vetrom in temperaturami okrog 10 stopinj sredi avgusta, ter prebrodili tudi nevihto z vetrom 108km/h.

Delamo ponavadi 3 polne dni na teden od 9ih zjutraj do 17h popolne, 3 polovične dneve samo popoldne ali samo dopoldne in 1 dan na teden imamo prosto. Sicer je pa vse to samo v teoriji, tukaj je večinoma vse odvisno od vremena, še posebej višina valov in moč vetra.

Poleg enega meseca odličnega in enega meseca strašno slabega vremena smo videli veliko divjih delfinov, kite, vidre, čaplje, orle, vse žive vrste ptic in seveda neverjetne razglede na male otočke kamor ti seže pogled, ter celo -severni sij. Konec avgusta se je že začela »sezona« ter hitro krajšanje dnevne svetlobe, 10min na dan.

Čeprav nisem več na BICu vsem pošiljam zmrznjene pozdrave in želim lepo šolsko leto.:)

 

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki