Marelice - sadeži lepote in mladosti

Marelice, eno izmed prvih sadežev, ki pri nas zorijo pozno spomladi, prinašajo svežino in sladkost v začetku toplejših mesecev. S svojim značilnim okusom in sočnostjo predstavljajo prijetno hranilno podporo telesu po zimskem obdobju. Študenti živilstva in prehrane na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli se redno spoznavajo z izvorom, hranilno in vitaminsko-mineralno sestavo in tudi kulinarično uporabo sadežev. Tokrat nekaj zanimivosti z vami delita naši predavateljici Katarina Smole in Eva Gorhar Gros.

IZVOR IN HRANILNA SESTAVA

Sočni sadež oranžne barve in sladkega okusa, katerega izvorna dežela je Kitajska, je v Evropo prinesel Aleksander Veliki. Na Kitajskem so marelice kot sadno vrsto gojili že pred štirimi tisočletji. Ker so bogate z vitamini, minerali in prehranskimi vlakninami ter nizke kalorične vrednosti dandanes predstavljajo idealno izbiro za zdrav prigrizek ali dodatek k različnim jedem. 100 gramov svežih marelic (3 do 4 sadeži) namreč vsebuje približno 48 kilokalorij.

VITAMINSKO-MINERALNA SESTAVA

Marelice so odličen vir ogljikovih hidratov in prehranskih vlaknin, ki so pomembne za prebavo. Poleg tega so bogate z vitaminoma C in E, vsebujejo pa tudi veliko beta-karotena, ki se v našem telesu pretvori v vitamin A. Ta vitamin je pomemben za zdravje oči, kože in presnovo železa. Vitamina C in E, ki sta močna antioksidanta, krepita imunski sistem in ščitita celice pred poškodbami oksidativnega stresa.

Marelice vsebujejo tudi pomembne minerale, kot so kalij, železo in baker. Kalij je ključen za vzdrževanje zdravega srca in normalnega krvnega tlaka, železo pa ima pomembno vlogo pri prenosu kisika v telesu.

Priporočila za dnevni vnos sadja in zelenjave pri splošni populaciji znašajo od 400 do 650 gramov, odvisno od energijskih potreb posameznika. Na splošno se priporoča, da odrasli zaužijejo vsaj 2 do 3 porcije sadja na dan, kar predstavlja približno 150 gramov sadja dnevno.

KULINARIČNA UPORABA

Marelice se lahko uživajo na različne načine. Najbolj okusne in sočne so sveže ali kot svež dodatek solatam, smutijem ali jogurtu. Suhe marelice so odlična izbira za prigrizek, vendar sušenje poveča koncentracijo hranilnih snovi in vlaknin v sadežu ter zmanjša delež vode, tako da morate biti zmerni pri uživanju. Iz marelic lahko pripravite tudi okusne marmelade in džeme, ki jih lahko namažete na kruh ali uporabite kot dodatek k pečenim dobrotam. Uporabljajo se tudi za pripravo kompotov ali peko sladic, tort, peciv in drugih kulinaričnih jedi.

Marelice so vsestransko sadje, ki se lahko uporablja na mnogo načinov. Bodite kreativni in eksperimentirajte z različnimi recepti ter uživajte v slastnem okusu in ugodni hranilni vrednosti.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki