Strokovni tabor dijakov programa naravovarstveni tehnik - Primorska

Dijaki 2. letnika programa naravovarstveni tehnik so v petek, 4. 6. 2021, pričeli s tridnevnim strokovnim taborom na Primorskem.

V petek dopoldan so dijaki spoznavali biotsko pestrost Krajinskega parka Škocjanske jame. Na ta dan so obnovili in pridobili novo znanje o različnih (sub)mediteranskih rastlinskih in živalskih vrstah, spoznavali geološke pojave značilne za to področje ter ekoremediacijske elemente, ki povečujejo pestrost območja in bližnje okolice. Popoldanski čas smo namenili naravnemu rezervatu Škocjanski zatok, ki se lahko pohvali z uspešno revitalizacijo nekdaj degradiranega območja, ki je danes zeleno območje zaledja mesta in pristanišča Koper. Območje je znano kot pomemben habitat številnih obmorskih ptic, ki so v preteklosti že skoraj izginile, mi pa smo jih lahko navdušeno opazovali.

Sobotno dopoldne smo namenili raziskovanju Seče in spoznavanju Sečoveljskih solin, pri tem smo glavni poudarek namenili pomenu človeku dejavnosti pri oblikovanju biotske pestrosti teh slanih habitatov v preteklosti in danes. S pomočjo določevalnega ključa smo skušali določiti čim več različnih vrst slanuš oz. halofitov, ki so prilagojeni na povečane koncentracije soli, prav tako pa smo opravili tudi analize morske vode (slanost, temperatura) in proučevali živa bitja v obrežnem pasu morja na različnih podlagah. Popoldanski del dneva smo namenili društvu Morigenos ter spoznavali življenje delfinov v našem morju, kot pravi naravovarstveniki in strokovnjaki v nastajanju, pa smo se soočili tudi z opazovanjem delfinov s kopnega, na koncu pa tudi na ladji. Čeprav sreče pri iskanju delfinov nismo imeli, smo dan polni novega znanja zelo navdušeni zaključili.

Prijetno sončno vreme prejšnjih dni se je v nedeljo spremenilo v deževno. Močni nalivi so nas prisilili v manjše spremembe našega programa. Dopoldanske urice smo tako ponovno preživeli v Piranu, kjer smo obiskali akvarij Piran in si skušali ogledati čim več vrst morskih organizmov. V času obiska se je izboljšalo tudi vreme, sledil je odhod do Strunjana, kjer smo spoznavali Strunjanske soline, Stjužo ter biotsko pestrost Strunjanskega klifa. Nato je sledil povratek proti Ljubljani, kjer smo tabor tudi uradno zaključili.

Špela Schrader in Mojca Strgar

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki