Bodoče živilsko-prehranske tehnice na mednarodni mobilnosti na Korčuli

Pridelava in predelava oliv: bodoče živilsko-prehranske tehnice na mednarodni mobilnosti na Korčuli

Med 4. 11. 2024 in 17. 11. 2024 so dijakinje programa živilsko-prehranski tehnik z BIC Ljubljana, Živilske in naravovarstvene šole se v novembru 2024 na Korčuli v okviru programa Erasmus+ v oljarni Zlokić učile o procesu pridelave in predelave oliv.

V 14-dnevnem usposabljanju so se posvetile spoznavanju lokalnih metod pridelave oljk in proizvodnje olivnega olja.

Poudarki programa:
  • Obiranje oljk: dijakinje so sodelovale pri obiranju oljk na tradicionalen način in se učile prepoznati najbolj primeren čas obiranja.
  • Obdelava oljk: obiskale so lokalno oljarno, kjer so spremljale postopek stiskanja oljk ter spoznale razliko med hladnim in vročim stiskanjem.
  • Degustacija olja: preizkusile so različne vrste olivnih olj ter se naučile prepoznati kakovostne lastnosti, kot so aroma, okus in tekstura.

Program je dijakinjam omogočil pridobitev dragocenega praktičnega znanja o ekološki pridelavi oljk, kar bo pripomoglo k njihovi nadaljnji strokovni poti.

Poleg strokovnega znanja o oljkarstvu imajo dijakinje priložnost tudi za kulturno izmenjavo in raziskovanje čudovitih naravnih znamenitosti otoka, kar izkušnjo Erasmus+ mobilnosti še dodatno bogati. Vabljeni k spremljanju njihovih zapisov v blogu.

Sofinancira EU