Obiskala nas je Katja Escobar, soustanoviteljica in solastnica Pražarne Escobar

Od zrna do skodelice

V petek, 18. 9. 2020 je študente 2. letnika BIC Ljubljana, Višje strokovne šole v programu gostinstvo in turizem pri predmetu Harmonija okusov, vaji Senzorika kave, na povabilo predavateljice mag. Gordane Vulić, obiskala Katja Escobar, soustanoviteljica in solastnica Pražarne Escobar.

Zgodba pražarne kave se je začela, ko Katjin mož Omar, doma iz Hondurasa,  po selitvi v Slovenijo, ni bil zadovoljen z izbiro kave.

Katja in Omar sta začela z uvozom kavnih zrn iz Hondurasa, danes pa jo uvažata iz štirinajstih držav. Escobar je bila prva mikro pražarna v Sloveniji, kjer sta začela pražiti vrhunske kave iz segmenta specialnih kav, imenovanih Specialty Cofees.

Katja je začela z zanimivo predstavitvijo od semena do končne skodelice kave. Študentje so tako izvedeli, da je kava najbolj trgovana surovina takoj za nafto in druga najbolj priljubljena pijača za vodo in da sta najbolj poznani vrsti arabica in robusta ter da je 1. oktober mednarodni dan kave.

Posebej zanimiva je bila predstavitev kavnih zrn, kjer so študentje v živo lahko pogledali in se dotaknili kavnih semen, lupin kavnih zrn, ki se vse bolj uporabljajo za kavni čaj, surovih kavnih zrn in praženih kavnih zrn.

Nato je sledila predstavitev t.i. »Coffee Cupping«, kjer nam je predstavila kako se pravilno pripravi kava za okušanje. 12 gramov mlete kave se prelije z 220 mililitri vode in pusti stati 4 minute, nato se odstrani skorjica pene in kavo okuša s posebno žlico in srkanjem.

V zaključku so študentje okušali tri vrste kave in na podlagi tega izpolnili vprašalnik ter preverili ali se vonj kave in okusi skladajo.

Zelo zanimivo predstavitev so študentje popestrili s številnimi vprašanji, kar je doprineslo novo znanje v Harmoniji okusov.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki