Gin in kulinarika

Študenti Biotehniškega izobraževalnega centra, smer gostinstvo in turizem skozi celo leto sodelujejo na različnih dogodkih, ki jih več kot uspešno izpeljujejo in ne bi bili tako čudoviti brez strokovne in praktične podlage. Svoje veščine izpopolnjujejo pri pouku strežbe in kuharstva v prostorih BIC Ljubljana, Centra kulinarike in turizma KULT316 ter si zadajajo zahtevne izzive, ki nas spodbujajo k ustvarjanju inovativnih pogostitev, menijev in prireditev.

Študenti drugega letnika so tako pri predmetih SOD2 in KOD2 (strežba in kuharstvo z organizacijo dela) v četrtek 12. decembra 2019 ustvarili 5 hodni meni, kjer je bila osrednja tema pijača gin. Za stvaritev smo se odločili uporabiti 4 različne gin-e, saj je vsak imel svoje specifične lastnosti, ki so botrovale k zaključnemu izdelku. Gin-a nismo vključili le v stvaritve na krožnikih, temveč ga uporabili tudi pri oblikovanju postreženih pijač in dodatkov, ki so povzdignile kreacije kuhinje na nekaj nivojev višje. Vodji te vaje sta bila Jure Cesar v kuhinji, ki je opravil odlično nalogo ter v meni vključil tudi dve jedi, s katerimi smo se študenti dokazali v Splitu na tekmovanju AEHT ter Jure Šimenc, ki je s svojimi vodstveni sposobnostmi postrojil strežno osebje in je tako vse potekalo skrajno profesionalno. Meni je bil sestavljen iz hladne predjedi, kjer je ob okusih koromača, hruške ter limone zaživela marinirana sardela (Jure Cesar-AEHT), ki jo je strežba pospremila z lastnim koktejlom z ginom BRIN Citrus izpod rok študenta Gala Mavretiča. Ta je okrepil okuse koromača ter z balansom sladko-kislo, odlično sledil postreženi jedi.

Topla predjed je bila še ena izmed tekmovalnih jedi (Janko Dulc - AEHT). Na krožniku so študentje postregli ješprenove krokete s pirejem buče, zelenjavnim puhastim biskvitom in temno zelenjavno omako. Poleg so dodali še na tanke rezine narezano korenje, ki ga je Janko Dulc ob postrežbi opremil z infuzijo gina Brin in različnih tropskih okusov ter tako v ozračje vnesel sveže omamne dišave.

Glavna jed jih je je popeljala v zelene gozdove, saj je na mizo pripeljala mariniran srnin hrbet s skutnim štrukljem, pesinim pirejem, črnim korenjem ter omako sladke čebule. Strežba je te okuse okrepila s postrežbo prav posebne praline. Čokoladna skodelica polnjena z brusnicami mariniranimi v ginu, sladko čebulno omako, dvema zrnoma rdečega popra ter le kančkom Limbay gina. Kombinacija, ki jo morate poskusiti, da verjamete njeni ekselenci, saj je v spremstvu glavne jedi neizmerna.

Pred sladico smo ustvarili sorbet iz kumar, jogurta, limet, mete, ingverja ter gina.

Za posladek je Jure Cesar s svojo ekipo pripravil zmrzlino iz brinja, peno bele čokolade z ginom ter čokoladni drobljenec. Jure Šimenc kot vodja strežbe je s svojo ekipo flambiral višnje v Karakter cherry ginu in postregel s kuhanim ginom, ki ga je oblikoval Nejc Peklar. Citrusna svežina kuhanega gina ter sladkobnost sladice sta se odlično dopolnjevali in ustvarili predpraznično atmosfero. Študentje smo s to vajo dokazali, da sta postrežba in hrana omejene le z našo domišljijo in kreativnostjo.

Vsake toliko lahko brez slabe vesti opustijo tradicionalne načine pariranja hrane in vina ter tako ustvarijo nekaj drugačnega, zanimivega in predvsem zelo kakovostnega.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki