Zakaj je grenivka grenkega okusa, če je hkrati lahko tudi sladka?

Grenivka ali grapefruit je prijeten sladko-kisel-grenak sočen sadež iz zimzelenega drevesa grenivkovca, drevesa iz rodu citrusov. Verjetno je grenivka križanec med mandarino in pomelom. Poznamo več vrst grenivk, in sicer takšne z rumenim, rožnatim in rdečim mesom. Slajšega okusa so rdeče. Načeloma ima grenivka kar nekaj sladkorja, vendar prevladuje grenak okus, ker je ta dominantnejši od sladkega. Grenak okus daje grenivki tudi naringin, ki je rastlinski flavonoid. Ti so zelo pomembni antioksidanti za naše telo, ker so učinkoviti lovilci prostih radikalov. Grenivka je izvrsten vir vitamina C, folne kisline in mineralnih snovi, in sicer kalija, kalcija, železa …

Ljudje, ki imajo predpisana zdravila za zniževanje holesterola, previsokega krvnega tlaka, kortikosteroide, zdravila za zdravljenje srčne aritmije, antihistaminike, morajo biti previdni pri uživanju grenivke zaradi njenega vpliva na presnovo in absorbcijo posameznih zdravil.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki