Nejc Peklar

Karierne poti diplomantov in doplomantk: Nejc Peklar, barman in miksolog v Dvornem baru

Diplomanti BIC Ljubljana po zaključku študija postanejo inženirji živilstva in prehrane ali pa organizatorji poslovanja v gostinstvu in turizmu. Zaposlijo se v živilsko-prehranskih in gostinskih podjetjih, v trgovskih centrih, v farmacevtski industriji, v gostinskih in turističnih podjetjih, v restavracijah, hotelih in turističnih agencijah. Naše diplomante smo povprašali o njihovih kariernih poteh.

Tokrat predstavljamo Nejca Peklarja, diplomanta v programu gostinstvo in turizem na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, ki je svojo diplomsko nalogo uspešno zagovarjal v letu 2023 in jo z veliko mero znanja in kreativnosti posvetil ustvarjanju mešanih pijač. Ena izmed njegovih velikih strasti je povezana s koktajli, saj ti združujejo dve vrsti spretnosti, pri katerih se Nejc počuti zelo doma: spretnost barmana, kjer se lahko vedno nadgrajuje in izboljšuje, saj ta poklic ne le sledi trendom, ampak jih vedno tudi ustvarja, in spretnost miksologa, kjer lahko izživi tudi svojo strast do preizkušanja vedno novih kombinacij pijač. In kot sam razkrije v odgovoru na čisto zadnje vprašanje tega intervjuja, svojo uspešnost meri v še eni stvari, ki ga hkrati tudi zelo motivira pri delu - zadovoljstvu svojih strank in gostov.  

PRI KATEREM PODJETJU STE ZAPOSLENI?

Zaposlen sem v Dvornem baru v samem centru Ljubljane, delam v restavraciji in vinskem baru. Podjetje ima že dolgo tradicijo, odkar so odprli še vinski bar leta 2007, se lahko pohvalijo s ponudbo, ki presega 90 različnih vrst vin in penin, slovenskih in svetovnih.

KATERO DELOVNO MESTO OPRAVLJATE V TEM ZNANEM LJUBLJANSKEM BARU?

Moja zaposlitev zajema kar tri stvari - delam kot natakar, barman in tudi miksolog.

KAKŠNA STA BILA NASLOV IN TEMA VAŠEGA DIPLOMSKEGA DELA?

Naslov moje diplomske naloge je Kreacije mešanih pijač na osnovi ruma. Z njo sem se posvetil raziskovanju kreiranja mešanih pijač na osnovi ruma, sem pa vse skupaj nadgradil s tematiko štirih letnih časov.

ZAKAJ STE IZBRALI TO TEMO DIPLOMSKEGA DELA?

Zagotovo zaradi moje velike strasti do koktajlov. Že od nekdaj mi je bilo zanimivo preizkušati vedno nove stvari.

MENITE, DA VAM JE ZNANJE, KI STE SI GA PRIDOBILI PRI PISANJU DIPLOME POMAGALO PRI ISKANJU ZAPOSLITVE?

Absolutno lahko temu pritrdim.

ALI VAS JE PRI REZULTATIH VAŠEGA DIPLOMSKEGA DELA KAJ PRESENTILO? ČE DA, KAJ?

Morda bi kot največje presenečenje omenil dejstvo, da si sprva nisem predstavljal, kako zelo široko oziroma razširjeno je to področje, ki sem si ga izbral.

KATERA POSEBNA ZNANJA STE PO VAŠEM MNENJU PRIDOBILI NA BIC LJUBLJANA IN KAKO VAM POMAGAJO NA DELOVNEM MESTU, KI GA OPRAVLJATE?

Omenil bi dve pomembni stvari: sposobnost komuniciranja in navezovanja novih stikov. Zelo dragoceni veščini, nepogrešljivi v našem poklicu.

KAJ VAM JE BILO NAJBOLJ VŠEČ MED ŠTUDIJEM NA BIC LJUBLJANA ?

Najbolj so mi bila všeč praktična izobraževanja, možnost obiskovanja različnih zanimivih dogodkov in veliko na novo pridobljenega znanja.

ZAKAJ BI BODOČIM ŠTUDENTOM SVETOVALI, DA SE VPIŠEJO NA VIŠJEŠOLSKI PROGRAM NA BIC LJUBLJANA?

V kolikor želijo delati in uspeti na področju gostinstva, naj se brez oklevanja vpišejo na študijski program na BIC Ljubljana.

OPIŠITE VAŠO NAJBOLJ NENAVADNO/PRESENETLJIVO IZKUŠNJO NA DELOVNEM MESTU IN DODAJTE ŠE, KAJ STE SE IZ NJE NAUČILI.

To so bile organizacije dogodkov povezane s koktajli in tudi kakšen catering. Naučil sem se, da je prav vsak dogodek edinstven, poseben in drugačen. In morda bi omenil še nekatere nore rojstne dneve in poroke, ki jih ne bom pozabil.

ČE SI SEBE ZAMISLITE NA DELOVNEM MESTU, KAKO BI SE OPISALI S TREMI PRIDEVNIKI?

Delaven, pošten, natančen.

KAKŠEN JE VAŠ ŽIVLJENJSKI MOTO?

Kar gre mimo, ne pride več nazaj.

KAJ PREDSTAVLJA VAŠO NAJVEČJO MOTIVACIJO, KI VAM OMOGOČA, DA STE USPEŠNI PRI SVOJEM DELU?

Zadovoljstvo strank in gostov.