Obisk predstavnice ameriške ambasade na Živilski šoli

Dne, 15.11. 2022, nas je na Živilski šoli pred najbolj priljubljenim ameriškim praznikom, zahvalnim dnevom, obiskala predstavnica ameriške ambasade v Ljubljani, ga. Charlotte Taft!

Dijakom je v eni šolski uri na zelo zanimiv način predstavila zgodovino in pomen praznika.

Čeprav ni gotovo, kdaj je bila prva večerja za zahvalni dan, jo Združene države praznujejo vsak četrti četrtek v novembru. V Kanadi ga vedno praznujejo drugi ponedeljek v oktobru. Večina države je takrat zaprta, tudi otroci ne hodijo v šolo 4 dni. Prebivalci ZDA potujejo po vsej državi, da bi bili s svojimi družinami in praznovali ponovno združitev družinskih članov z veliko večerjo. Čas je, da so hvaležni za vse, kar imajo.

Tradicijo praznovanja zahvalnega dne so sicer začeli ameriški staroselci in romarji. Romarji so pripotovali iz Anglije na Nizozemsko in zatem pol poti okoli sveta v Ameriko, da bi se izognili preganjanju in našli versko svobodo.

Leta 1620 je 102 moških, žensk in otrok potovalo čez Atlantski ocean na ladji, imenovani Mayflower. Prispeli so na severovzhodno obalo Severne Amerike v kraj, ki so ga poimenovali Plymouth, in tam ustanovili kolonijo. Ameriški staroselci so jim dali hrano in jih naučili, kako preživeti v novem okolju.

Glede na raziskavo, izvedeno leta 2020, so bile najbolj priljubljene jedi za zahvalni dan v ZDA puran, pire krompir in različni nadevi in prelivi.

Dijaki so bili seznanjeni o pomembnosti praznika za državljane Zda. Večina dijakov je prvič izvedela, da je omenjen praznik prvi na lestvici najbolj priljubljenih državnih in verskih dogodkov, celo pred božičem!

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki