Zmagovalci na Barista Cup 2023 BIC Ljubljana

Študenti gostinstva in turizma na BIC Ljubljana najboljši v državi na področju priprave Specialty kave

Naši študenti gostinstva in turizma na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, so pokazali, da sodijo v sam vrh priprave in postrežbe Speciality kave! Pod mentorstvom predavatelja Boštjana Humskega in vodje kavarne KULT316, Eve Bogdan so na Slovenia Barista Cup v organizaciji Združenjea Specialty kave Slovenija osvojili prva 4 mesta! Čestitamo!

Državno prvenstvo Barista Cup Slovenia je najvišje tekmovanje v pripravi kave, ki ga organizira združenje Specialty kave Slovenija. Organizira ga z namenom promocije, predvsem pa ozaveščanja občinstva o umetnosti priprave Speciality kave, ob tem pa izpostavlja tudi lepoto in pomen poklica Barista. Tekmovanje ima tako pomembno izobraževalno noto, saj nudi prikaz najboljših praks in najnovejših trendov pri pripravi kave, predstavlja pa tudi vrhunec lokalnih in regionalnih dogodkov o kavi po celi Sloveniji.

Tekmovanja, ki je od 17. do 19. marca 2023 potekalo na celjskem sejmišču so se udeležili Lana Kokl, Nika Kuhar, Špela Kuhel in Bor Rolih, vsi 4 študenti gostinstva in turizma BIC Ljubljana.

Tekmovali so pod mentorstvom predavatelja Boštjana Humskega, ki že vrsto let navdušuje študente za gostinsko stroko in tekmovanja s področja priprave kave, barmanstva, strežbe ter Eve Bogdan, ki je vodja kavarne KULT316 ter tudi diplomantka BIC Ljubljana. Po enomesečnih intenzivnih pripravah s področja osnov barista, priprave espresso napitkov, izbore Specialty kav, obiska mikropražaren, praženja kave do raziskovanja teoretičnih znanj o kavi in na koncu kreiranja lastnega napitka ter javnega nastopanja, so bili študenti pripravljeni za prikaz pridobljenega znanja in veščin.

Neizmerna želja po znanju, trdo delo, visoka motiviranost študentov in mentorjev ter skupinski duh »vsi za enega in eden za vse«, so celotno ekipo ponovno popeljal na sam vrh (v letu 2022 so študenti namreč osvojili 3. mesto). BIC Ljubljana je tako posegel po najvišjih mestih in ponovno dokazal, da so se mladi pripravljeni učiti, so zelo motivirani za širjenje svojih znanj in da sta poklic Barista in prihodnost tega poklica v odličnih rokah. Dosegli so namreč naslednje rezultate:

1. mesto Lana Kokl, državna prvakinja

2. mesto Nika Kuhar

3. mesto Špela Kuhel

4. mesto Bor Rolih

Tekmovalci so morali v 15 minutah pripraviti 2 espresso napitka, 2 latte art vzorca in lasten kreativni napitek (signature drink).

Sodniki so pri vsakem tekmovalcu ocenjevali okus postrežene kave, čistočo, ustvarjalnost, tehnične spretnosti in celotno predstavitev/nastop. Najbolj popularna kategorija tekmovanja - ustvarjanje lastnega kavnega napitka (signature drink) - omogoča tekmovalcu, da uporabi vso svojo domišljijo, znanje o kavi in izrazi svojo osebnost in okus. Tekmovalec, ki prejme največ sodniških točk, je razglašen za zmagovalca in prejme laskavi naslov državnega prvaka.

Izjemno ponosni smo na naše študente in njihove mentorje, ki znajo prepoznati in motivirati mlade za ta prečudovit poklic. Z namenom, da bi se v bodoče več mladih odločalo za izobraževanje v gostinskih poklicih, pa bi si želeli, da bi tudi druge izobraževalne inštitucij v večjem obsegu motivirale svoje dijake, študente in jim omogočale strokovni razvoj tudi preko nastopov na tekmovanjih. Tudi tu so namreč pomembne priložnosti, da se javnosti prikaže pomen znanja za boljšo prihodnost in ugled poklicev v gostinstvu.

Priprava kave je več kot le postopek izdelave pijače. Za mnoge ljudi je to prava strast, umetnost in celo način življenja. Zato so taka tekmovanja potrebna in tudi iz leta v leto bolj obiskana. 

Oglejte si tudi TV prispevek v oddaji Dnevnik na RTV Slovenija: https://365.rtvslo.si/arhiv/dnevnik/174944227

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki