Naši študenti so sodelovali pri razstavi Mi za mizo v Slovenskem etnografskem muzeju. Razstava je na ogled do 6. marca

Miza.

Mize nas spremljajo v našem vsakdanjem in prazničnem življenju. Ob njih prestopamo življenjske mejnike, prevzemamo vloge, spletamo vezi, izražamo čustva, se učimo, spoznavamo različne kulture in načine življenja, ki jim pripadamo, gradimo spomine. Ob mizi se sklepajo prijateljstva, ljubezni, zavezništva, pomembne odločitve. Ob mizi se deli hrana, pa tudi sreča. Miza je lahko polna, obložena ali pa tudi prazna in žalostna. Včasih smo gostitelji, drugič gostje, včasih smo učenci, drugič učitelji. Miza je oder različnih vlog, ki jih igramo v življenju.

Študentje 2. letnika v programu gostinstvo in turizem na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, so sodelovali s Slovenskim etnografskim muzejem v posebnem projektu v sklopu dogodkov in aktivnosti Slovenija – evropska gastronomska regija 2021. 

Rezultat sodelovanja je odmevna razstava Mi za mizo – od snovnega do simbolnega. Pri tem so študentje Nel Krafogel, Brina Hartman, Maja Boh, Tamara Nikolič in Ajda Prezelj več mesecev na terenu zbirali gradivo in predmete za razstavo. Zanimale so jih zgodbe izbranih gostiln in restavracij, različnih miz in omizij, posebnosti v načinu strežbe v preteklosti in sodobnosti.

Pri pripravi besedil za razstavo sta sodelovala predavatelja in mentorja dr. Lea Kužnik in Boštjan Humski, ki je skupaj s Tomažem Lebnom poskrbel tudi za pripravo omizja šolske restavracije KULT316. Na razstavi se predstavljajo še restavracija Atelje, restavracija hotela Union, protokolarna restavracija Hotela Brdo in Gostilna Pri Žabarju.

V življenju je mnogo miz, bolj ali manj naših, pomembnih in manj pomembnih, stalnih in občasnih. Povezujejo nas z ljudmi, dogodki, prostori in časi. Mize nosijo različne zgodbe ljudi, ki so jih izdelali, kupili, umestili v svoj dom ali delovno mesto… Mize pripovedujejo zgodbe življenja. Vseh nas.

Preberite več o razstavi

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki