Izdelava božičnega kruha poprtnika s pridihom prihajajočih praznikov

Dijaki  programa pek iz 3. p so se pri praktičnem pouku predmeta zahtevni pekovski izdelki naučili izdelati poprtnik – slovenski praznični božični kruh. Najprej so spoznali recepturo in bogat simbolni pomen tega kruha. Simbolizira praznike, družino, blagostanje in povezanost človeka z naravo. Z velikim veseljem in navdušenjem so napravili vsak svoj izdelek in ga izvirno okrasili z različnimi pletenicami, ptički, srčki.  Končni izdelki so bili prijetnega videza in so pritegnili poglede sošolcev. Dijakom je bil takšen način poučevanja všeč, nekatere izmed njih je spodbudil tudi k izdelavi poprtnika doma za svojo družino. Tako se v sodobnem času prenaša znanje in dediščino v domače okolje. 

Izobraževanje so izvajali Milka Debeljak, nosilka dediščine priprave poprtnikov, Metka Starič iz Zavoda Parnas ter učitelja BIC Ljubljana Mojca Smerajec in Mišo Kolar v sklopu projekta »Uživam tradicijo«, program sodelovanja Interreg V-A Slovenija - Hrvaška.

Poprtnik 

1 kg bele pšenične moke, 0,5 l mleka, 100 g masla, 40 g kvasa, 15 g soli, 30 g medu, 10 g vaniljevega sladkorja, 3 jajca (1 celo jajce in 2 rumenjaka), 2 cl ruma, 4 g naribana limonina lupina.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki