Neli Poličnik na 8-mesečnem izobraževanju na mednarodni šoli italijanske kuhinje 2023

Naša študentka Neli na 8-mesečnem izobraževanju na mednarodni šoli italijanske kuhinje v Italiji

V okviru 7. tedna italijanske kulinarike v Sloveniji, ki je potekal novembra 2022 je Italian Trade Agency v Ljubljani pod okriljem Veleposlaništva Italije v Ljubljani v sodelovanju z BIC Ljubljana organizirala 2. edicijo tekmovanja za slovenske študente gostinstva in gastronomije. Zmagovalna rižota je tako naši študentki Neli Poličnik omogočila 8-mesečno izobraževanje na ALMI – La Scuola Internacionale di Cucina Italiana, kjer se izobražuje ravno sedaj, v decembru 2023. Kako poteka izobraževanje na eni najboljših kulinaričnih šol, preverite spodaj v intervjuju z Neli.

Na BIC Ljubljana smo tudi letos, v novembru 2023, sodelovali na Tednu italijanske kulinarike, kjer so bili naši študenti Živilstva in prehrane ter Gostinstva in turizma na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli deležni zanimive predstavitve ohranjanja tradicionalnih žit v Italiji z delavnico priprave različnih jedi iz teh žit. Izobraževanje je potekalo v okviru 8. Tedna italijanske kulinarike v Sloveniji pod okriljem Veleposlaništva Italije v Ljubljani. Z dogodkom Italija tako skrbi za promocijo italijanske kulinarične tradicije in poznavanje njihove značilne enogastronomske kulture in identitete. Izobraževanja so se udeležili študenti v okviru predmetov Tehnologija žit, Hrana in pijače, Gastronomija in Kuharstvo z organizacijo dela 2.

In kakšne so izkušnje naše študentke Neli Poličnik na izobraževanju v mednarodni šoli italijanske kuhinje ALMA?

NELI, OD KOD SE OGLAŠATE?

Oglašam se iz Italije, natančneje iz majhnega mesteca Colorno v bližini Parme, kjer že od začetka septembra obiskujem Italian Culinary Program Unit II - 14th edition, na Mednarodni šoli italijanske kuhinje – ALMA – La Scuola Internazionale di Cucina Italiana (na kratko ALMA).  

KAKO IZGLEDA ENA NAJBOLJŠIH MEDNARODNIH ŠOL NA PODROČJU GOSTINSTVA?

Šola je zelo dobro opremljena, saj ima 5 demo učilnic, 7 učilnic za praktični pouk, 2 slaščičarska laboratorija, pekarski laboratorij, učilnico za sommeliere, izobraževalno vinsko klet, 2 restavraciji, centralno restavracijo, 4 učilnice za gostinske menedžerje in knjižnico, ki je bogata s knjigami o kulinariki in pijačah, ter kavarno. Ob prihodu smo imeli možnost spoznati vse prostore, prav tako smo prejeli uniformo in pripomočke za kuhanje. 

KAJ PA VAJE IN POUK?

Pouk poteka 3 - 4 dni na teden, 2 dni v tednu sta posvečena praktičnemu pouku (vaje) v specializiranih učilnicah, ostale dni pa pouk poteka v splošnih učilnicah. Pri vajah delamo individualno tako, da vsak pripravi jed oz. krožnik zase, v času ene vaje pa pripravimo 2 - 3 jedi. Pri nekaterih vajah pa delo poteka v paru in vsak pripravi recepturo za eno osebo. V učilnici je tudi manjša pomivalnica, postaja za profesorja (chef) in pomočnika profesorja. Pouk v glavnem poteka tako, da pridemo v razred, si pripravimo vse kuhinjske pripomočke za vajo, ki jih bomo potrebovali in kuhinjske posode, ki nas že čakajo na postaji. Sestavine se razdelijo po postajah in počakamo, da je chef pripravljen z začetkom demonstracije jedi. Vsi opazujemo in si zapisujemo, kako chef in pomočnik pripravita jedi in jih postrežeta, jih poskusimo in se odpravimo na svoje postaje. Najprej pripravimo mise en plac, nato pa začnemo postopke priprave jedi. Ko zaključimo s kuhanjem, komponente serviramo na krožnik, jih nesemo chefu in pomočniku, da poskusita naše krožnike in komentirata. Pripravljeno jed lahko nato poješ, jo vzameš za domov ali pa jih skupaj zapakiramo in jih šola podari. Nato sledi še pospravljanje in čiščenje kuhinje.

KAKO SE ZNAJDETE Z ITALIJANŠČINO?

Pouk poteka v angleščini, vendar se sproti učimo italijanskih besed, tako da bomo kmalu brez težav komunicirali strokovno tudi v italijanščini. Recepture dobimo predhodno naložene v spletno učilnico v italijanskem in angleškem jeziku, tako da pridemo pripravljeni na vajo.

KAKŠNE JEDI PRIPRAVLJATE?

Trenutno se na vajah učimo in pripravljamo mediteranske jedi Italije, kako ravnamo s surovinami, jih pripravljamo z različnimi tehnikami in postopki priprav jedi, kakšna je italijanska kulinarika ... Recepture, ki jih pripravljamo v učilnici so tradicionalne/moderne, vendar jih je chef Gualtiero Marchesi (ustanovitelj šole ALMA ) "posodobil" in v njih vključil ter spremenil ogromno tehnik priprave jedi. Kajti definicija Italijanske kuhinje je "Semplice, elegante e rispettosa della materia prima" kar pomeni enostavno, elegantno in spoštljivo do surovin.

KAJ VSE VAS ŠE ČAKA NA 8-MESEČNEM IZOBRAŽEVANJU?

V 4 mescih učenja na šoli bomo veliko časa preživeli v kuhinji, kjer bomo preizkušali italijanske recepture, imeli nekaj ur pouka v slaščičarskem laboratoriju, se učili italijanskega jezika kot tudi imeli ure prehrane, se izobraževali o vinih, k nam bodo prišli tudi gostujoči šefi pripraviti različne italijanske jedi. V oktobru smo bili tudi na ekskurziji v regiji Apulija na JV Italije. Zanimivo je, da se predmeta kuhanje in prehrane povezujeta tako, da smo razdeljeni v skupine in moramo pripravit 3 jedi iz določene regije (moja skupina ima Ligurijo) in moramo pripraviti zgodbo z menijem in vinsko karto določene regije. Tu je namreč cilj, raziščemo to regijo in njene tradicionalne recepture, surovine, pijače in ustvarimo marketinško strategijo zaščitenega produkta ... 

BOSTE ODŠLI TUDI NA PRAKSO V DRUGE GOSTINSKE OBRATE?

Po izobraževanju na ALMI nas pa čakajo še 4 meseci praktičnega izobraževanja pri delodajalcu, za katere imamo intervju, kjer izrazimo želje glede dela in urnika, delodajalca nam kasneje določijo po kriterijih in ujemanju naših želja ter našega odraza do dela v kuhinji in pri pouku. 

NAJVERJETNEJE NA TAKO UGLEDI ŠOLI IZVRSTNO POSKRBIJO TUDI ZA VAŠO PREHRANO.

Vsak dan v času pouka imamo tudi zagotovljeno kosilo, večinoma v centralni restavraciji, kjer pripravijo kosila za več kot 300 študentov in zaposlenih v stilu bifeja. V centralni kuhinji se lahko tudi udeležimo vaj, ki niso obvezne, kar pomeni, da dobimo izkušnje s pripravo surovin za večje število oseb. Včasih imamo tudi kosilo v drugih dveh restavracijah, ki imata fine dinning stil, kjer študenti kuhajo in pripravljajo jedi v sklopu praktičnega pouka ali zaključnih vaj. Primer takega kosil je ribji meni (4-hodni meni s 3 različnimi pozdravi in 3- različnimi sladkimi grižljaji ter vinom in fermentiranim sokom) ali pa kosilo v smislu trattoria - družinska gostilna (celotna miza hrane, postrežene s pivom).

ALMA JE MEDNARODNA ŠOLA. OD KOT PRIHAJAJO VAŠI SOŠOLCI?

Šola ponuja tudi ALMA Housing, torej namestitev v stanovanjih po Colornu v bližini šole. Stanovanja so minimalistična, prijetna in opremljena. Jaz si delim stanovanje z 2 študentkama, ki sta v istem programu kot jaz, ena prihaja iz Mehike, druga pa iz Kazahstana. Imamo zelo raznolik razred, saj nas je 17 študentov, a prihajamo iz različnih koncev sveta - Kanade, Kube, Tajvana, Malezije, Paname, Češke, Srbije, Turčije ... 

KAKO ITALIJO IZUSITE V PROSTEM ČASU?

Vikende, ki so vedno podaljšan s kakšnim dnem, preživljam s potepanjem po mestu ali pa potovanjem v bližnje in oddaljene kraje, kjer s sošolci raziskujemo znamenitosti in kulinariko različnih regij Italije.  

ZA PIKO NA I?

Pred odhodom v Italijo sem imela nekaj pričakovanja, za katera lahko rečem, da jih je ALMA izpolnila. Vesela sem, da sem se odločila za to novo izkušnjo, saj sem dobila ogromno možnosti za raziskovanje Italije. Moji vtisi o šoli so super, kajti imamo zelo raznolik razred, profesorji so zelo prijazni, razumevajoči in so pripravljeni pomagati.

Zelo sem vesela in hvaležna za to enkratno priložnost, za vso spodbudo in zaupanje, ki mi ga je omogočil BIC Ljubljana. Menim, da me čaka še ogromno znanja, ki ga bom odkrila v raziskovanju kulinarike Italije, tako da lahko rečem, da se veselim in stremim novim izzivom

 

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki