Kaj se skriva v vonju vina?

Eno od področij, s katerim se ukvarjamo v programu gostinstvo in turizem na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, je tudi senzorika vina. Študenti Višje strokovne šole se učijo osnov poskušanja vina tako, da najprej vino opazujejo, potem vonjajo in na koncu okušajo.

Številna vina nas presenetijo s svojimi vonji. Vonj vina je senzorična zaznava vina, ki jo zaznamo s čutnicami v nosu. Pred vonjanjem in pokušnjo vino v kozarcu zavrtimo, da ga prezračimo, saj se na ta način v njem sprosti veliko več arom. Vina različnih sort, starosti, tehnologije pridelave idr. imajo različne vonje. Pri vonju smo pozorni na stanje (čisto, nečisto, napake vina), intenzivnost in značilnosti arome (cvetni, rastlinski, sadni vonji ...).

Tako med belimi vini zasledimo vonj po jabolkih, hruškah, limonah, breskvah… ali bezgu, akaciji … ali tudi sveže pokošeni travi in papriki. Pa še bi lahko naštevali.

Pri rdečih vinih zasledimo vonj po malinah, jagodah, češnjah, suhih slivah …,vijolicah tudi črnem popru, čokoladi, kavi, usnju.. in celo po konjskem znoju.

Če želite potovati skozi svet okusov in vonjev vin – vas pričakujemo!!! Vpišite se k nam in pridobite nova znanja. 

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki