Krožek ročnih del na Gimnaziji in veterinarski šoli

Po koncu karantene in učenja na daljavo zaradi pandemije, ko smo se vsi skupaj vrnili v šolske klopi, smo pri dijakih poleg drugih težav opazili duševne stiske. Zato je naša knjižničarka na BIC Ljubljana, Gimnaziji in veterinarski šoli, Sava Osole predlagala, da bi kot preventivo za duševno zdravje in tehniko za sproščanje in umirjanje med ostalim poskusili z ročnimi deli. Če je pletenje in kvačkanje dobro delo našim babicam, ni razloga, da ne bi tudi mlajšim generacijam.

V šolskem letu 2022/23 smo tako dijakom ponudili krožek ročnih del. Prijavilo se je 10 dijakov in dijakinj. Krožek se sestaja vsak ponedeljek po pouku v knjižnici. Ker so prijavljeni dijaki iz različnih razredov, se jim pouk ne konča istočasno. Vsak pač pride, ko ima čas. Med letom se je krožku pridružilo še nakaj članov. Nekateri so bolj podporni člani, saj pridejo samo gledat in klepetat. Občasno se pridruži tudi kdo od profesorjev in profesoric, pokaže svoje znanje ali pa se med hihitanjem dijakinj poskuša naučiti kvačkanja. Večina krožkarjev raje kvačka kot plete in vsak seveda sam izbere, kaj bo delal. Dekleta, ki so vešča kvačkanja, si izdelujejo puloverje, kape, brezrokavnike, igrače ipd. Kdor še ne zna, se na krožku uči pletenja in kvačkanja. Med letom je nastalo že nekaj lepih izdelkov, ki so jih mojstrice odnesle domov ali podarile prijateljem. Domišljije nam ne zmanjka. Manj spretni kvačkamo kvadratke, iz katerih bomo sestavili odejo. V delu je tudi rumeno vijolični simbol šole.

Bolj kot izdelki spretnih rok pa je krožek postal pomemben kot kraj in čas za druženje. Dijaki se prihajajo v knjižnico družit med odmori, kadar imajo čas in začutijo potrebo po mirnih trenutkih. Nekateri najraje kvačkajo v tišini, drugi pa klepetajo, občudujejo izdelke in se učijo drug od drugega. Nedavno nam je demonstracijo kleklanja pripravila prof. Eniko, ki je te tehnike vešča od otroških let.

Na krožku nihče nima v rokah telefona, samo volno in igle. Družijo se dijakinje iz različnih razredov, ki se prej niso poznale med sabo in krožek je postal družabno lepilo. Tukaj se počutimo dobro in sproščeno.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki