Krkine nagrade BIC Ljubljana 2023

Čestitamo! Naše dijakinje in dijaki so prejeli 3. Krkine nagrade in 4. Krkina priznanja za svoje raziskovalne naloge

V Krki so 22. 9. 2023 razglasili prejemnike 53. Krkinih nagrad za srednješolske raziskovalne naloge. Na razpis za 53. Krkine nagrade so dijaki 4. letnikov BIC Ljubljana, Gimnazije in veterinarske šole v programu tehniške gimnazije prijavili 7 raziskovalnih oz. projektnih nalog; tri naloge so prejele Krkino nagrado, štiri pa so bile nagrajene s Krkinim priznanjem.

Krkino nagrado so prejeli:

  • Luka Bonin in Jan Hafner Korošec: Antimikrobno delovanje izolatov naravnih učinkovin vrtnega ognjiča (Calendula Officinalis) in njihov potencial pri zaviranju tvorbe biofilma bakterij Escherichia coli. Poleg Krkinega priznanja sta dijaka prejela tudi zlato priznanje in pokal zlate sovice na 57. državnem srečanju mladih raziskovalcev Slovenije.(Mentorji: Marko Jeran, Lidija Gnidovec in doc. dr. Martina Oder).
  • Katja Marinko: Priprava fluor-vsebujoče fluorescenčne učinkovine in njen vpliv na mišično-invazivne rakave celice urotelija sečnega mehurja in vitro. Poleg Krkine nagrade je dijakinja prejela tudi zlato priznanje in pokal zlate sovice na 57. državnem srečanju mladih raziskovalcev Slovenije. (Mentorji: Marko Jeran, prof. dr. Mateja Erdani Kreft in Lidija Gnidovec).
  • Brina Brenk in Laura Savič: Priprava zrele oblike levcin aminopeptidaze iz morske bakterije. (Mentorji: dr. Mirijam Kozorog, Tomaž Žigon in Tanja Peric).

Krkina priznanja so prejeli:

  • Iza Vatovec in Sara Vidmar: Primerjava količine DNK v mitohondrijih in v jedrih različnih tkiv kokoši. (Mentorici: izr. prof. dr. Jelka Zabavnik Piano in Lidija Gnidovec).
  • Nika Ogrinc in Tjaša Velkavrh: Primerjava hitrih antigenskih testov za SARS-CoV-2. (Mentorici: doc. dr. Mojca Milavec in Tjaša Klemen).
  • Nika Uranič, Kaja Simrajh, Nikolina Novaković: Antimikrobno delovanje pajkovih mrež. (Mentorja: Tim Prezelj in doc. dr. Miha Slapničar).
  • Pika Kogoj in Zarja Grčar: Vpliv ekstrakta čilija (Capsicum annuum) na rast kvasovk (Saccharomyces cerevisiae) in efektivnih mikroorganizmov. (Mentor: dr. Metod Kovačič).

Pri projektnem delu so sodelovali tudi z zunanjimi mentorji in institucijam, med drugimi z Inštitutom "Jožef Štefan", Kemijskim inštitutom, Veterinarsko fakulteto, Nacionalnim inštitutom za biologijo in Pedagoško fakulteto.

Čestitamo vsem dijakinjam, dijakom, mentoricam in mentorjem! 

Foto: Krka