Luka Strajn, diplomant BIC Ljubljana

Karierne poti diplomantk in diplomantov BIC Ljubljana: Luka Strajn

KARIERNE POTI DIPLOMANTOV BIC LJUBLJANA

LUKA STRAJN, DIPLOMANT GOSTINSTVA IN TURIZMA

Diplomanti BIC Ljubljana po zaključku študija postanejo inženirji živilstva in prehrane ali pa organizatorji poslovanja v gostinstvu in turizmu. Zaposlijo se v živilsko-prehranskih in gostinskih podjetjih, v trgovskih centrih, v farmacevtski industriji, v gostinskih in turističnih podjetjih, v restavracijah, hotelih in turističnih agencijah. Naše diplomante smo povprašali o njihovih kariernih poteh.

Tokrat predstavljamo intervju z Luko Strajnom, ki je leta 2021 uspešno diplomiral v programu gostinstvo in turizem na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, za katero trdi, da je najboljšo tovrstna šola v Sloveniji. Danes je zaposlen pri chefu Luki Koširju v ugledni restavraciji Grič v Šentjoštu nad Horjulom, ki se ponaša z Michelinovo zvezdico.

Luka je odličen barman, ki kreira vrhunske koktejle z lastnim inovativnim podpisom, o čemer se lahko prepričamo tudi v njegovi zanimivi diplomski nalogi z naslovom Staranje cocktaila Argus. Do danes je nanizal kar nekaj vidnejših uspehov, eden izmed večjih se je zgodil leta 2021, ko je na evropskem tekmovanju EuroSkills, to je prestižno tekmovanje v poklicnih spretnostih, osvojil 4. mesto v kategoriji strežbe. Največji dokaz, ki kaže na to, da Luka zelo srčno opravlja svoj poklic, je njegova pomenljiva izjava o definiciji uspeha: 'Uspeh je zame prav vsak gost, ki se na koncu večera zahvali za profesionalno in prijetno postrežbo.'

NA KRATKO OPIŠITE VAŠE PODJETJE, KJER STE ZAPOSLENI.

Zaposlen sem v restavraciji Grič v Šentjoštu nad Horjulom pri Luki Koširju. Opravljam poklic natakarja.

MALCE PODROBNEJE NAM OPIŠITE SVOJE TRENUTNE ZADOLŽITVE V SLUŽBI.

Moje naloge zajemajo pripravo prostorov, skrb za goste v času strežbe ter celotno organizacijo poteka dela.

NAŠTEJTE NEKAJ PREDNOSTI, KI JIH PRINAŠA POKLIC PRI TAKO PRIZNANEMU MOJSTRU, KOT JE LUKA KOŠIR.

Največja prednost, ki bi jo lahko izpostavil, je koncept, ki mu Luka sledi, in sicer, da si vedno želi izboljšav. Jedi se ne ponavljajo in posledično si se prisiljen učiti in izboljševati tudi sam. Prostora za napake ni veliko, saj je klientela gostov dokaj specifična, zaradi česar sta znanje in nuja biti vselej v koraku s časom še toliko bolj pomembna. 

NAŠTEJTE NEKAJ VAŠIH NAJVIDNEJŠIH KARIERNIH USPEHOV.

Eden izmed večjih uspehov je bilo definitivno doseženo 4. mesto na evropskem tekmovanju EuroSkills v kategoriji strežbe. Kar zadeva kariernih uspehov, bi lahko rekel, da je zame uspeh prav vsak gost, ki se na koncu večera zahvali za profesionalno in prijetno postrežbo. 

KAKŠNA JE BILA TEMA VAŠEGA DIPLOMSKEGA DELA OZIROMA S KATERIM PODROČJEM STE SE V DIPLOMSKEM DELU UKVARJALI?

Naslov moje diplomske naloge je bil: Staranje cocktaila Argus. Ukvarjal sem se torej s staranjem te priljubljene pijače.

ZAKAJ STE IZBRALI TO TEMO DIPLOMSKEGA DELA?

Ker mi je bila tema zanimiva in hkrati se mi je zdelo, da je bilo to še zelo neraziskano področje.

KJE MENITE, DA STE UPORABILI ZNANJE, KI STE SI GA PRIDOBILI PRI PISANJU DIPLOME?

Diplomsko delo vsekakor zahteva poznavanje širšega področja vsebin, kar pri iskanju službe definitivno pomaga.

KATERA POSEBNA ZNANJA STE PO VAŠEM MNENJU PRIDOBILI NA BIC LJUBLJANA IN KAKO SO VAM POMAGALA PRI DELU NA TRENUTNEM DELOVNEM MESTU?

Z gotovostjo lahko rečem, da pred začetkom šolanja na BIC Ljubljana nisem imel skoraj nobenega strokovnega znanja, zato sem si ga pridobil med samim študijem.

KAJ VAM JE BILO NAJBOLJ VŠEČ MED ŠTUDIJEM NA BIC LJUBLJANA?

Definitivno tekmovanja in količina znanja in pomoči, ki so jo predavatelji pripravljeni predati in nuditi.

ZAKAJ BI BODOČIM ŠTUDENTOM SVETOVALI, DA SE VPIŠEJO NA VIŠJEŠOLSKI PROGRAM NA BIC LJUBLJANA?

Ker je najboljša višja šola za gostinstvo in turizem v Sloveniji.

OPIŠITE VAŠO NAJBOLJ NENAVADNO/PRESENETLJIVO IZKUŠNJO NA DELOVNEM MESTU IN DODAJTE ŠE, KAJ STE SE IZ NJE NAUČILI.

Vsak dan se pripeti kaj novega, a največja lekcija je sigurno, da sta prijaznost in odnos do gostov veliko bolj pomembna, kot si mislimo.

ČE SI SEBE ZAMISLITE NA DELOVNEM MESTU, KAKO BI SE OPISALI V TREH POVEDIH?

Zanesljiv, dosleden in komunikativen.

KAKŠEN JE VAŠ ŽIVLJENJSKI MOTO?

Ne obupaj, dokler do konca ne izpelješ, kar si si zadal.

KAJ PREDSTAVLJA VAŠO NAJVEČJO MOTIVACIJO, KI VAM OMOGOČA, DA STE USPEŠNI PRI SVOJEM DELU?

Nikoli ne bo vse popolno, lahko pa se temu poskusimo približati.