Sol v prehrani

Prekomerno uživanje soli v prehrani je pomemben dejavnik tveganja za nastanek visokega krvnega tlaka, ki prispeva k nastanku bolezni srca in ožilja, možganski kapi …

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) in Organizacija Združenih narodov za hrano in kmetijstvo FAO priporočata za odraslo osebo vnos največ 5 g soli na dan (1 čajna žlička). Po raziskavah Slovenci povprečno zaužijemo kar 12,4 g soli dnevno. Že samo z živili, ki jih kupimo v trgovini, povprečno zaužijemo 6 g soli na dan.

Ali ste vedeli, da ena pica povprečno vsebuje 12 g soli? 

Kar pomeni, da s celotno pico več kot dvakrat presežemo zgornjo še varno dnevno zaužito količino soli.

Živila, ki vsebujejo veliko soli, so: suhomesnati izdelki, mesne konzerve, predpripravljene jedi, slani prigrizki …

Kaj lahko sami naredimo, da uživamo izdelke z manj soli?

Smiselno je, da pri nakupu živil preberemo deklaracijo in preverimo, kakšno količino soli oziroma natrija vsebuje izdelek.

Pri mizi in pri kuhanju ne dodajajmo soli iz navade, ne da bi prej jed poskusili. Namesto soli raje posezimo po začimbah in dišavnicah, ki obogatijo okus in vonj jedi. Izbor začimb in dišavnic je navdušujoč in njihova pestrost in uporabnost neskončna.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki