Naši dijaki so pregledali šolske ptičje gnezdilnice in izvedli obročkanje ptic

PRIPRAVE: ČIŠČENJE LANSKIH GNEZD

V marcu so se člani ornitološkega krožka na BIC Ljubljana, Gimnaziji in veterinarski šoli zbrali z namenom, da bi pregledali gnezdilnice na drevesih okoli naše šole ter jih očistili ostankov lanskih gnezd. Pregledali so trinajst gnezdilnic. Očistili so jih ostankov lanskih gnezd, v nekaterih pa so bila celo cela jajca. Ugotovili so, da je bila ena gnezdilnica poškodovana, zato jo bo potrebno naslednje leto zamenjati. Opazili so, da ptiči naše gnezdilnice uporabljajo, saj jih je bila večina polnih ostankov gnezd – perja, mahu, vejic, sena in konjske žime. Nato pa so namestili še nekaj novih za prihajajočo pomlad …

OBROČKANJE PTIC

Potem smo pustili ptičkom čas, da so naselili gnezdilnice. V maju smo jih ponovno pregledali, da bi videli, kdo v njih stanuje in če že ima mladiče. Povabili smo tudi ornitologinjo Tjašo Zagoršek z društva DOPPS, ki je vešča obročkanja in ima za to tudi uradno dovoljenje. Z obročkanjem je mogoče pridobiti informacije o gibanju, širjenju, selitvi, dolgoživosti, vedenju, stopnji preživetja, populacijskem stanju ptic in reproduktivni uspešnosti. Akcijo so izpeljali naši ornitološki navdušenci Neo Pecić, Rut Velepec, Nej Primožič in Maks Sešlar. Fantje so pograbili lestev in obredli ptičje hiške okoli šole. Vsako so previdno odprli in če so bili v njej mladiči, so jih nežno pobrali v bombažno vrečko. Ker je rahlo pršelo, sta se Tjaša in Rut z opremo (tehtnico, obročki, merili, obrazci za zapisnik ipd) namestili na klop pod napuščem. Fantje so ptičke prinesli Tjaši, da je določila vrsto, spol in starost, izmerila perut in jih stehtala. Namestila je še obroček in ptička vrnila v vrečko. V hladnem vremenu je treba na ptičje mladiče še posebej paziti, da se ne podhladijo. Zato smo jih po hitrem postopku vrnili v gnezdilnico v oskrbo staršev.

Med obročkanjem smo povabili k ogledu dogajanja tudi mimoidoče profesorje in dijake, ki so se strinjali, da pogled na živahne mlade ptičke vsakomur nariše kar najširši nasmeh na obraz.

POGLED SKOZI OKNO UČILNIC NA SINICE, PLAVČKE, POLJSKE VRABCE

Od vrst smo našli mlade velike sinice, plavčke in poljske vrabce, kar je v okviru pričakovanj. Vse gnezdilnice še niso bile zasedene, v nekaterih pa so bili mladiči še premajhni za obročkanje. Naši dijaki so se izkazali s strokovnim ornitološkim znanjem pri poznavanju podrobnostih o določanju spola in starosti mladičev in ponosni smo nanje.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki