Ekskurzija študentov BIC Ljubljana v Hrvaško Istro 2024

Ekskurzija v Hrvaško Istro: tartufi, vino, gin, kozji sir, ostrige, pršut in čarobna obmorska mesta

Študenti 2. letnika BIC Ljubljana, Višje strokovne šole v programu gostinstvo in turizem, smer gostinstvo smo v aprilu 2024 podali na tridnevno strokovno ekskurzijo v Hrvaško Istro.

Ekskurzijo smo začeli z destilarno Aura, kjer so nam pokazali proces destiliranja njihovega Teranina, gina in ostalih produktov ter pripravili degustacijo različnih žganih pijač.

Nato smo pot nadaljevali športno, saj smo se podali na lov na tartufe. Lovski psi so bili zelo uspešni, saj so našli kar nekaj dragocenih črnih tartufov. Po uspešno zaključenem lovu so nam v Hiši Karlić  pripravili bogato degustacijo jedi iz tartufov in voden ogled po njihovem muzeju tartufov. Pot smo nadaljevali v Limski kanal, kjer smo degustirali ostrige in se z ladjico popeljali do Vrsarja. Sledila je namestitev v hotelu, večerja in druženje.

Naslednji dan smo se odpravili v vinarstvo Matošević, kjer so nas popeljali po njihovem posestvu in kleteh, nakar je sledila degustacija vin. Strokovno ekskurzijo smo nadaljevali na kozjo farmo Stancija Kumparička, ki je poznana po vrhunskih kozjih sirih tako doma kot v tujini. Nekoliko utrujeni smo se vrnili v čarobno malo mestece Vrsar, kjer smo se pripravili na večerjo v Konobi Luce po kateri je sledilo še nočno življenje.

Zadnji dan strokovne ekskurzije smo začeli z ogledom mesteca Vrsar, kateri je poznan po slovitem zapeljivcu Casanovi, ki je Vrsar obiskal dvakrat, in sicer leta 1743 in 1744. Pot nas je nato vodila v oljarno San Antonio v Vodnjanu, ki je v zadnjih treh letih osvojila več kot 20 zlatih priznanj z mednarodnih in domačih tekmovanj. Sprehodili smo se tudi po najdaljši ulici v Istri, dolgi in ravni cesti v Vodnjanu, ki poteka od odcepa z glavne ceste do starega mestnega trga. Za konec pa smo degustirali suhomesnate izdelke v Pršutarni Buršić, ki se že 30 let ukvarjajo s proizvodnjo istrskega pršuta, pancete, ombola in klobas ter velikonočne dobrote Špaleta.

Posebej bi se radi zahvalili vodički Katji Orehek Hati za odlično vzdušje ter vodenje strokovne ekskurzije in organizatorki ekskurzije v Hrvaško Istro, vodji naše šolske turistične agencije KULT316, Jolandi Obrenović Mitev.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki