KARIERNE POTI DIPLOMANTOV BIC LJUBLJANA
MARIJANA JURIŠIĆ, DIPLOMANTKA ŽIVILSTVA IN PREHRANE
"Če se želiš naučiti stvari, ki niso samo iz knjig, ampak jih zares lahko uporabiš v praksi, je BIC Ljubljana tvoja najboljša izbira!" Marijana Jurišić, diplomantka programa Živilstvo in prehrana na BIC Ljubljana:
Marijana Jurišić v intervjuju izpostavi nekatere ključne prednosti študija v programu Živilstvo in prehrana, kot so nabor odličnih predavateljev, prilagodljivost urnikov, veliko dragocene prakse in vrhunske strokovne ekskurzije po Sloveniji in svetu, ki faktografsko znanje podkrepijos prakso v realnem življenju.
Zaposlena je v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano v Ljubljani na Oddelku za sanitarno mikrobiologijo kot laboratorijska tehnica s posebnimi znanji. Pri svojem delu najbolj ceni raznolikost ter možnost nenehnega dokazovanja in napredovanja. Svojo motivacijo pri delu simpatično primerja kar z baterijo, ki jo polnijo tudi najmanjši uspehi in preprosti nasmehi. Njena dobrosrčnost, še ena vrlina, ki jo zelo zaznamuje, pa jo je privedla do še enega plemenitega obdobja - kar šest let je bila vključena v prostovoljsko delo na BIC Ljubljana.
PRI KATEREM PODJETJU/V KATERI ORGANIZACIJI STE TRENUTNO ZAPOSLENI?
Zaposlena sem v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) v Ljubljani, na Oddelku za sanitarno mikrobiologijo.
NA KRATKO OPIŠITE VAŠE PODJETJE, KJER STE ZAPOSLENI IN DELOVNO MESTO, KI GA OPRAVLJATE.
Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je osrednji javnozdravstveni laboratorij v Sloveniji, ustanovljen leta 2014. Ukvarja se z diagnostiko, kemijskimi in mikrobiološkimi analizami ter raziskavami na področju zdravja, okolja in hrane. Izvaja naloge za potrebe države in uradne nadzore, hkrati pa ponuja storitve tudi na prostem trgu. Aktivno sodeluje v nacionalnih in mednarodnih projektih ter prispeva k varovanju javnega zdravja in okolja.
NA KRATKO OPIŠITE, KATERO DELOVNO MESTO OPRAVLJATE, KAKŠNE SO VAŠE NALOGE, OZIROMA KAJ POKRIVA VAŠE DELOVNO PODROČJE.
Zaposlena sem v laboratoriju na področju mikrobiologije, kjer izvajamo mikrobiološke preiskave: živil, pitne in kopalne vode ter drugih vzorcev iz okolja. Naše delo zajema preverjanje skladnosti, varnosti in kakovosti v skladu z zakonodajo ter oceno rezultatov in morebitnih tveganj za zdravje ljudi. S tem pomembno prispevamo k varovanju javnega zdravja in zagotavljanju varnega okolja.
KATERE SO NAJVEČJE PREDNOSTI VAŠE TRENUTNE ZAPOSLITVE?
Največja prednost moje trenutne zaposlitve je, da imam nenehno priložnost nadgrajevati svoje znanje in veščine, hkrati pa delam v dobrem timu sodelavcev, kjer se veliko naučimo drug od drugega. Cenim tudi to, da je delo raznoliko in mi daje občutek, da je napredovanje možno preko lastnega truda in dosežkov.
KAKŠEN JE BIL NASLOV IN KAKŠNA JE BILA TEMA VAŠEGA DIPLOMSKEGA DELA?
Naslov diplomskega dela je Primerjava senzoričnih lastnosti klasično sušene in liofilizirane zelenjave. Tema diplomskega dela se je dotikala primerjave senzoričnih lastnosti klasično sušene in liofilizirane zelenjave. V diplomi sem se ukvarjala s področjem živilstva, natančneje s primerjavo vpliva različnih načinov sušenja na senzorične lastnosti zelenjave, kot so okus, tekstura, barva in vonj.
ZAKAJ STE IZBRALI TO TEMO DIPLOMSKEGA DELA?
Za to temo sem se odločila na predlog mentorice Marije Kostadinov, saj se mi je zdel postopek liofilizacije res zanimiv. Ker jo običajno povezujemo s sadjem, sem želela preveriti, kako vpliva na zelenjavo – predvsem na barvo, okus in teksturo v primerjavi s klasičnim sušenjem. Malo znanstveno, malo radovedno in predvsem zelo zelenjavno obarvano.
KJE MENITE, DA STE UPORABILI ZNANJE, PRIDOBLJENO PRI PISANJU DIPLOME? MENITE, DA VAM JE TO POMAGALO PRI ISKANJU ZAPOSLITVE?
Pri diplomi sem se naučila, kako sploh raziskovati, povezovati informacije in razmišljati bolj analitično. To mi pride prav pri vsakem delu tudi sedaj v službi, kjer je treba kaj rešiti ali predstaviti.
ALI VAS JE PRI REZULTATIH VAŠEGA DIPLOMSKEGA DELA KAJ PRESENTILO?
Pri rezultatih svojega raziskovalnega dela me je presenetilo, kako izrazite so bile razlike med liofilizirano in klasično sušeno zelenjavo. Potrdila sem, da liofilizacija pomembno prispeva k boljšemu ohranjanju senzoričnih in hranilnih lastnosti - kot je barva, okus in tekstura. Z opravljenimi preiskavami sem tako uspešno dosegla zastavljene cilje in poudarila prednosti liofilizacije kot učinkovite metode sušenja zelenjave.
KATERA POSEBNA ZNANJA STE PO VAŠEM MNENJU PRIDOBILI NA BIC LJUBLJANA IN KAKO SO VAM POMAGALA NA DELOVNEM MESTU, KI STE GA OPRAVLJALI?
Na BIC Ljubljana sem pridobila tako teoretično kot tudi praktično znanje skozi laboratorijske vaje, ki so mi pomagale bolje organizirati delo in učinkovito sodelovati v timu. Naučila sem se tudi, kako pristopiti k reševanju problemov in razvijati inovativne ideje, kar zagotovo lahko uporabljam pri svojem trenutnem delu.
KAJ VAM JE BILO NAJBOLJ VŠEČ MED ŠTUDIJEM NA BIC LJUBLJANA?
Všeč mi je bilo, da smo imeli odlične predavatelje in laborante, ki so z nami delili svoje bogate izkušnje in poglede na stroko ter bili vedno odprti za naše ideje in vprašanja. Prav tako so nam omogočili, da smo šli na zelo zanimive ekskurzije, imeli veliko praktičnega dela v laboratorijih in pri delodajalcih. Tudi urnik je bil zelo prilagodljiv glede na naše potrebe. Posebno bi izpostavila tudi ravnateljico in referat, ki sta bila vedno na voljo in odprta za naše predloge in morebitne težave, kar nam je zelo olajšalo študijsko pot.
ZAKAJ BI BODOČIM ŠTUDENTOM SVETOVALI, DA SE VPIŠEJO NA VIŠJEŠOLSKI PROGRAM NA BIC LJUBLJANA?
Bodočim študentom bi svetovala BIC Ljubljana, ker tukaj ne gre samo za teorijo, ampak za pravo prakso. Odlični predavatelji, veliko praktičnega dela, super ekskurzije in prilagodljiv urnik, ki ti res omogoči, da uskladiš študij z življenjem. Če se želiš naučiti stvari, ki niso samo iz knjig, ampak jih lahko zares uporabiš v praksi, je BIC Ljubljana tvoja najboljša izbira.
KATERI SO VAŠI NAJVEČJI USPEHI DO SEDAJ (ŠTUDIJSKI IN KARIERNI)?
Med svoje največje uspehe štejem šestletno prostovoljsko delo na BIC Ljubljana, tako v času srednje šole na Živilski in naravovarstveni šoli, kot kasneje na Višji strokovni šoli kot študentka programa Živilstvo in prehrana, kjer sem sodelovala pri različnih dejavnostih in projektih. Zadnji dve leti sem bila predsednica svojega razreda in kasneje tudi predsednica študentov na Višji strokovni šoli, kjer sem imela kar nekaj odgovornosti in opravljala različne naloge. Ponosna sem tudi na uspešno zaključeno diplomsko nalogo ter na to, da sem se po študiju hitro zaposlila. Obenem sem dejavna tudi v zasebnem življenju – kot animatorka na oratorijih in kolonijah sem pridobila dragocene izkušnje pri delu z otroki, organizaciji in vodenju raznih dejavnosti.
ČE SI SEBE ZAMISLITE NA DELOVNEM MESTU, KAKO BI SE OPISALI V TREH POVEDIH?
Sem radovedna, delavna, skrbna in k delu vedno pristopim z nasmehom.
KAKŠEN JE VAŠ ŽIVLJENJSKI MOTO?
Nikoli ne obupaj in vztrajaj, saj se ti vrata do uspeha na koncu odprejo.
KAJ PREDSTAVLJA VAŠO NAJVEČJO MOTIVACIJO, KI VAM OMOGOČA, DA STE USPEŠNI PRI SVOJEM DELU.
Moja motivacija deluje kot baterija — polnim jo z majhnimi uspehi in nasmehom, da imam energijo tudi v najzahtevnejših trenutkih.


