Razstava v SEM_Slovenske penine_foto Blaž Verbič_SEM

Vabimo na razstavo slovenskih penin v Slovenski etnografski muzej

Na BIC Ljubljana smo v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem v okviru projekta Slovenija, evropska gastronomska regija 2021 pripravili razstavo Slovenske penine.

Postavljena je v razstavni hiši SEM v Ljubljani in bo od 20. januarja 2021, dokler je muzej za javnost zaprt, dostopna preko spletnega vodenega ogleda in javljanj v živo na Facebooku Slovenskega etnografskega muzeja:

  • 27. januarja ob 11. uri
  • 3. februarja ob 11. uri
  • 10. februarja ob 11.uri

 V kolikor bo muzej mogoče obiskati, bo razstava na ogled do predvidoma 14. februarja 2021.

OGLEJ SI SPLETNI VODEN OGLED PO RAZSTAVI
NA OGLED VEČ KOT 160 PENIN

Na ogled bo več kot 160 penin slovenskih proizvajalcev, tudi najboljši na ocenjevanju vin Decanter. Slovenija ima bogato kulturno dediščino pridelave penin (več kot 250), katerih kakovost je zelo visoka. V SEM je razstavljenih več kot 160 penin 70 slovenskih proizvajalcev, vključno s penečimi medicami, predstavljene so slovenske vinorodne dežele, metode pridelave, klasifikacija in delitev penečih vin po barvi ter razvrščanje v razrede.

OGLEJ SI KATALOG PENIN
razstavljene tudi najboljše penine na ocenjevanju Decanter

Posebej izpostavljene so penine, ki so leta 2020 bile odlikovane na Decanter ocenjevanju. Gre za največje in najvplivnejše ocenjevanje na svetu, ki poteka v Londonu in na katerem je Slovenija leta 2020 dosegla izjemen uspeh in prejela 5 platinastih, 7 zlatih, 60 srebrnih in 114 bronastih medalj. Razstava vključuje tudi nagrajeno penino peničarja Mirana Sirka, Bjana cuve prestige extra brut 2015, ki se je uvrstila med pet najprestižnejših platinastih medalj in tudi dve penini nagrajeni z zlato medaljo: Vino Gross za  Furmint brut nature 2013  in Vinska klet Dveri-Pax za DP šipon brut 2016.

Razstavo so pripravili predavatelji BIC Ljubljana, dr. sc. Gordana Vulić, Boštjan Humski, Katja Orehek Hati, in študentje Višje strokovne šole, program gostinstvo in turizem na BIC Ljubljana.

V 2021 PRIPRAVLJAMO ŠE KULINARIČNE ZGODBE

Sodelovanje med SEM in BIC Ljubljana se bo nadaljevalo tekom celega leta 2021 ob drugih razstavah, ki jih bo pripravljal SEM za obeležje naziva Slovenija - Evropska gastronomska regija. Med njimi so Kulinarične zgodbe SEM (Miza od prehranjevanja do mnogoterih sporočil in iz področja nesnovne dediščine Poprtniki, lecti in mali kruhki) in druge.