Mobilnost v deželo večnega sonca in v Beograd: nova sodelovanja z delodajalci za študentsko prakso

Med 16. in 20. 3. 2023 je potekala mobilnost za osebje (Erasmus+ konzorcija Skupnosti VSŠ) v Republiko Severno Makedonijo, ki se jo je udeležila ravnateljica BIC Ljubljana, Višje strokovne šole, mag. Tjaša Vidrih.

Mobilnost je bila namenjena vzpostavljanju novih sodelovanj z delodajalci kot je SA-MO BIONATURA DOOEL, in sicer z namenom iskanja novih priložnosti za praktična izobraževanja študentov, možnosti strokovnih ekskurzij za študente v okviru vaj in tudi za zaposlene ipd. Omenjeno je družinsko podjetje, katerega člani so svoje strokovno znanje in izkušnje najprej pridobivali v Italiji, leta 2009 pa odprli moderno opremljeno podjetje v rodni Makedoniji in se ukvarjajo s predelavo živil, zlasti paprik, oliv in višenj. Imajo močno mrežo lokalnih kmetij pri zagotavljanju surovin za izdelke. Večino svojih proizvodov izvažajo v Italijo, občasno pa je njihove izdelke možno dobiti tudi v Sloveniji.

V okviru srečanja z nevladno organizacijo Volunteers Centre Skopje, ki je močno vpeta v državne, predvsem pa v Erasmus+ projekte, in sodeluje z različnimi šolami ter delodajalci v Makedoniji, so potekali pogovori o možnih sodelovanjih pri projektih in pri povezovanjih s šolami ter podjetji. V času obiska je bilo v centru veliko mladih iz različnih držav (Turčija, Finska, Nemčija, Poljska itd.), ki trenutno delajo na različnih projektih. Med  drugim organizacija izdaja tudi glasilo Voices, za katerega pravijo, da ima zelo preprosto, a močno poslanstvo – biti glas mladih in ga objavljajo na svoji spletni strani. Poleg navedenega je v okviru mobilnosti še preverila možnosti za sodelovanja na področju prakse študentov turizma (npr. v Hotelu Aleksandar Palace).  

Mobilnost je bila tako tudi priložnost za promocijo višjega strokovnega šolstva, za spoznavanje jezika, tradicije (Čaršija itd.) ter odlične hrane, ki jo Makedonija – dežela večnega sonca - zagotovo ima.

SODELOVANJE Z ORGANIZACIJAMI V BEOGRADU

Februarju 2023 se je ravnateljica BIC Ljubljana, Višje strokovne šole udeležila še mobilnosti za osebje (Erasmus+ zavoda) v Beogradu. Poleg srečanja s predstavniki VISER (www.viser.edu.rs), predstavitve višjega strokovnega izobraževanja, mreženja z namenom možnih bodočih sodelovanj v različnih projektih, je navezala tudi stike z zaposlenimi in z vodstvom šolskega hotela Palas (https://palacehotel.rs), ki je del Gostinsko-turistične šole Beograd in stoji na odlični lokaciji v centru mesta. V hotelu dijaki opravljajo praktično usposabljanje pod budnim očesom svojih mentorjev, ki skupaj z dijaki skrbijo, da se pri njih gost počuti odlično. Strokovno in prijazno osebje, odlična hrana in postrežba, pri kateri sodelujejo dijaki … so značilnosti hotela, ki deluje že 100 let. Mobilnost je omogočila, da smo že v dogovorih za možna sodelovanja na različnih področjih.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki