Zgodbe naših prostovoljk in prostovoljcev: Matej Čebin

Matej Čebin

V času, ko je prisotnost Covid-19, močno prizadela različne sisteme in je pomoč posameznikom v teh trenutkih nujno potrebna, se izkazujejo tudi dela prostovoljcev, ki s svojim delom in prispevkom nesebično pomagajo drugim. Prostovoljci opravljajo svoje delo brez pričakovanja materialnih koristi, so tukaj preprosto zato, ker so drugim potrebni.

Predstavljamo zgodbo našega študenta v programu živilstvo in prehrana, Mateja Čebina, prostovoljca na področju zdravstva.

Na katerem prostovoljskem področju ste aktivni?

Aktiven sem na področju zdravstva. Opravljen imam tečaj za bolničarja in v tem času drugega vala koronavirusa, preko Rdečega križa Zagorje ob Savi, pomagam bolnišnici na oddelku fizioterapije. En teden sem delal v UKC Ljubljana, sedaj pa sem v Splošni bolnišnici Trbovlje.

Kako poteka vaše prostovoljsko delo? Opis kakšne konkretne izkušnje?

Delo poteka na oddelku fizioterapije. Sem v pomoč fizioterapevtkam v ambulanti in sicer pripravim zdravniško mizo, rekvizite ter sprejemam paciente. Nudim tudi pomoč fizioterapevtki na oddelkih, kjer razgibavamo paciente. Paciente masiram ter sem jim v oporo pri vstajanju iz postelje ter hoji. Uporabljam bolničarsko uniformo, zaščitno masko ter zaščitne rokavice. Ob vstopu in razgibavanju bolnika, okuženega s koronavirusom, pa uporabljam še dodatno predpisano zaščitno opremo. To področje dela mi je zelo zanimivo, čeprav ni moje strokovno področje. Vsako jutro z veseljem vstanem in grem na delo ter pomagam osebju v bolnišnici v teh težkih časih.

Kaj vam prostovoljstvo daje? Zakaj je za vas pomembno to, kar delate?

Prostovoljstvo mi daje zadovoljstvo, da lahko pomagam ter mi ponuja dragocene izkušnje, ki mi bodo v življenju prišle še kako prav. Menim, da ni lepšega občutka, kot to, da s svojim dejanjem nekomu olajšaš ali celo rešiš življenje.

Zakaj bi drugim priporočili prostovoljsko delo?

Če lahko pomagamo, zakaj tega ne bi storili, ker nikoli ne vemo, kdaj bomo pomoč potrebovali tudi sami. Pri tem pokažemo, da ni vse v denarju, ampak v hvaležnosti, ki jo lahko dobimo ob dani pomoči. Na koncu dneva, ko se umiriš in malo razmisliš, se zaveš, da je najboljše plačilo za prostovoljno delo občutek zadovoljstva in občutek, da smo morda nekomu spremenili življenje, da nam je nekdo hvaležen. Prostovoljstvo pa je učinkovito le, če ga delamo z največjim veseljem.

DELITE VAŠO ZGODBO Z NAMI TUDI VI!

Vabimo vas, da z nami delite vaše zgodbe. Zgodbe naših prostovoljcev - dijakov, študentov, zaposlenih, ki v tem času opravljate to pomembno poslanstvo za ljudi, za družbo, bodisi znotraj ali zunaj našega zavoda, bomo tudi objavili. Zato želimo izvedeti nekaj več o vašem prostovoljskem delu.

Odgovore na spodnja vprašanja nam prosim pošljite na naslov tanja.kek@bic-lj.si. Odgovorom prosimo, nujno dodajte še fotografijo v ležeči postavitvi, ki predstavlja vaše prostovoljsko delo ali vas.

1. Ime, priimek, izobraževalni program

2. Na kateter prostovoljskem področju ste aktivno?

3. Kako poteka vaše prostovoljsko delo? Opis kakšne konkretne izkušnje?

4. Kaj vam prostovoljstvo daje? Zakaj je za vas pomembno to, kar delate?

 5. Zakaj bi drugim priporočili prostovoljsko delo?

Vaše osebne podatke (ime, priimek, status in fotografijo) bomo na BIC Ljubljana (upravljalec osebnih podatkov) obdelovali za namene promocije prostovoljstva na BIC Ljubljana. Vaši odgovori bodo objavljeni na spletni strani BIC Ljubljana, na FB in BIC Ljubljana, v šolskih publikacijah in na promocijskih dogodkih šole. Hranili jih bomo do preklica. Kadarkoli imate možnost preklicati podano privolitev s poslanim e-sporočilo na tanja.kek@bic-lj.si. Od upravljavca lahko zahtevate informacije, katere osebne podatke o vas obdeluje, oziroma popravek netočnih osebnih podatkov, vpogled v podatke in izbris podatkov. Za več informacij se lahko obrnete na pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov na BIC Ljubljana: dpo@bic-lj.si.

 

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki