Prosene rafaelo krogljice

Svetovni dan hrane: Proso od semena do rastline

V sredo, 18. 10. 2023, smo imeli na Živilski in naravovarstveni šoli prav poseben dan.

V okviru svetovnega dneva hrane, ki ga obeležujemo 16. 10., je živilski aktiv v sodelovanju z dijaki, slaščičarsko in pekarsko delavnico ter šolsko kuhinjo pripravil degustacijo in razstavo na temo Proso od semena do rastline.

Letošnje leto je mednarodno leto prosa. Na sedežu FAO v Rimu je v začetku decembra leta 2022 potekal otvoritveni dogodek Mednarodnega leta prosa 2023. Ključno sporočilo dogodka je bilo, da je proso odporno žito, ki preprečuje lakoto in zagotavlja pomembna hranila za zdravje in razvoj ljudi ter tako prispeva h globalnim izzivom na področju kmetijstva in pridelave hrane – k zagotavljanju hrane za naraščajoče svetovno prebivalstvo (prehrana.si).

V času, ko se soočamo s sušo in visokimi temperaturami, v ospredje spet prihajajo poljščine, ki lahko preživijo v ekstremnih razmerah. Ena izmed takih je proso, ki je odporno proti suši in visoki temperaturi in ima kratko rastno dobo ­­- le okoli 100 dni.

Proso je bila predstavljeno z morfološkega, pridelovalnega, prehranskega in kulinaričnega vidika.

Recepte za pripravo jedi so prispevali tako dijaki kot učitelji. S svojimi izkušnjami in idejami spodbujamo mlade pri ustvarjanju tako tradicionalnih kot tudi inovativnih izdelkov in s tem krepimo tehnološko in prehransko znanje naših dijakov. Pripravili smo kar 21 različnih jedi, med njimi več vrst prosenih piškotov, proseno pico, prosene rafaelo krogljice, zapečeno proseno kašo s slanino, proseno skutino torto, narastek iz prosene kaše in suhih sliv ter kremno proseno kašo s čokolado in oreščki.

Odziv dijakov, učiteljev in ostalih obiskovalcev je bil več kot pozitiven. Marsikdo je bil presenečen, kaj vse se da pripraviti iz prosa. Naše ključno sporočilo je, naj bo proso redno del naše uravnotežene prehrane.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki