OD NAJSTAREJŠEGA KOLESA NA SVETU DO VITEZA V ZLATEM OGRINJALU

Vsak človek je kamenček v mozaiku zgodovine in prav vsak pripoveduje svojo zgodbo na razstavi »Ljubljana, zgodovina, mesto« v Mestnem muzeju Ljubljana, ki smo si jo ogledali študentje 2. letnika turizma na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli v okviru predmeta Dopolnilne turistične dejavnosti.

Pri tem smo spoznali številne zgodbe iz življenja koliščarjev, od koder izvira tudi najstarejše leseno kolo z osjo na svetu, staro 5.200 let. Ljubljana je bila tudi pravo rimsko mesto, s cestami, kanalizacijo, obzidjem in živahnim družabnim življenjem. V srednjem veku je bila Ljubljana mesto trgovcev, cehov in meščanov. Red in grožnjo pred goljufijami pri trgovanju pa je predstavljala roka pravice na pročelju Mestne hiše. Novi vek zaznamujejo kultura in nacionalne ideje, kratka vladavina Napoleona, pesniško udejstvovanje avtorja besedila slovenske himne Franceta Prešerna, ki je svoj navdih našel v ljubezni ter iznajdljivi župan Ivan Hribar, ki je bil več kot uspešen pri pridobivanju denarja za obnovo Ljubljane po potresu leta 1895.

Najbolj skrivnostna zgodba muzeja pa je zgodba o vitezu, ki so ga našli v popolni bojni opremi in posebnem ogrinjalu z zlatimi nitkami, kar kaže na višji status tega viteza. Še bolj pa je zanimivo to, da ni umrl v častnem boju ampak zaradi vnetja, ki ga je povzročila zobna gniloba. Ustna higiena takrat pač ni bila prioritetna zadeva…

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki