Špela Kuhel, 2. mesto na EYCA 2022, prispevek v oddaji 24ur zvečer

Iz 24ur zvečer: Ali Slovenija že dobiva novo Ano Roš? Uspeh naše študentke Špele Kuhel na EYCA 2022

"19-letna Špela Kuhel še niti doštudirala ni - pa že navdušuje evropski kuharski svet. S cvičkovo obaro je prepričala komisijo, pometla s konkurenco in pobrala drugo mesto na evropskem tekmovanju mladih šefov na Norveškem. In da - bile so tudi solze - s svojo samozavestno držo in krožnikom, ki je pričaral vse okuse Dolenjske, je tako navdušila, da je solze potočil celo voditelj tekmovanja, od ponosa tudi Špelin mentor."

Tako so Špelo Kuhel, našo študentko BIC Ljubljana, Višje strokovne šole v programu gostinstvo in turizem izpostavili v oddaji 24ur na POP TV.

Oglejte si TV prispevek v oddaji 24ur zvečer.

IZJEMNO DRIGO MESTO NA EUROPEAN YOUNG CHEF AWARD

12. 11. 2022 je na The European Young Chef Award 2022 v Trondheim, (Trondheim-Trøndelag, European Region of Gastronomy awarded 2022) v organizaciji IGCAT - International Institute of Gastronomy, Arts and Tourism naša študentka BIC Ljubljana, Višje strokovne šole v programu gostinstvo in turizemŠpela Kuhel s svojo jedjo "Cvičkova obara" zasedla izvrstno 2. mesto! 

Posebna zahvala gre mentorjema iz BIC Ljubljana, Višje strokovne šole Neli Selan in Andreju Molku!

PREVERITE ŠPELIN RECEPT IN POSLUŠAJTE RADIJSKO ODDAJO

Vas zanima recept za cvičkovo obaro? Preverite ga v Odprti kuhinji, prilogi časopisa Delo.

Vas zanima, kaj je Špela Kuhel povedala v radijski oddaji Gymnasium na 1. programu Radia Slovenija? Poslušajte prispevek.

ŠPELA KUHEL, ŠTUDENTKA BIC LJUBLJANA

Veselje do gastronomije in kuhanja sta Špelini strasti že od malih nog, saj je odraščala na kmetiji in pomagala pri kuhanju svoji babici in mami. Po koncu osnovne šole se je odločila, da svoje izobraževanje nadaljuje na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Novem mestu, nato pa se je vpisala na BIC Ljubljana. Meni, da je za vsakega odličnega kuharja izjemno pomembno, da najprej pozna osnove kuhanja in kulinarično dediščino svoje države, lokalne sestavine, nato pa še značilnosti različnih svetovnih kuhinj. Poudarja, da se zaveda, da je treba pri kuhanju ravnati trajnostno. 

V okviru srednješolskega in višješolskega izobraževanja je pridobivala strokovna znanja in tudi tekmovalne izkušnje, veščine ter spoznava pester svet kulinarike. Praktične izkušnje pridobiva pri priznanih kuharskih mojstrih ter v šolski restavraciji KULT316 na BIC Ljubljana, ki je odprta za javnost in kjer chefi iz Slovenije in tujine (tudi z Michelinovimi zvezdicami) pogosto s svojimi mojstrovinami navdušujejo goste in študente BIC Ljubljana.

Špelino vodilo pa ostaja, da pri pripravi različnih jedi rada vključuje tradicijo, torej kulinarično dediščino Slovenije, zlasti Dolenjske, Osrednje Slovenije in Bele krajine, lokalne, sezonske sestavine in si prizadeva upoštevati pravila trajnosti.

Na četrtem nacionalnem predtekmovanju za nagrado EYCA (European Young Chef Award) 2022, je prepričala strokovno komisijo v sestavi prof. dr. Janeza Bogataja, Srečka Kokliča in Jureta Dretnika ter dosegla prvo mesto. Tekmovanje je 17. 5. 2022 potekalo na VSGT Maribor, poleg priprave jedi pa je morala pripraviti tudi zanimiv video o svoji jedi. Zmaga ji je zagotovila tekmovanje na The European Young Chef Award 2022 v Trondheimu, kjer je zasedla izjemno 2. mesto.

O CVIČKOVI OBARI

Obara je tradicionalna slovenska enolončnica iz zelenjave, mesa in drobovine. Tej slovenski narodni jedi so lahko dodajo tudi različni jušni vložni. Pripravimo ga lahko iz številnih vrst mesa, vendar je najbolj priljubljen s piščancem. Zgodovinsko gledano je bila tradicionalna obara na splošno pripravljena s polhi, vendar je postala priljubljenost drugih vrst mesa, saj je užitno vrsto polha težje dobiti. Ta jed je običajno samostojen obrok, pripravljen za delavce v vinogradih. Ta mesna enolončnica je v preteklosti vsebovala vse sestavine, ki so bile takrat na voljo. Običajno je bila naložena v plitvo skledo z več velikimi kosi mesa na sredini bogate enolončnice, polne zelenjave. Obara je bila v preteklosti ena izmed bolj mesnih jedi, ki so jo uživali v revnih skupnostih v Sloveniji, v preteklosti pa je bila ob nedeljah in je bila včasih edino meso, ki so ga ljudje jedli v enem tednu. Špela Kuhel je obaro pripravila s cvičkom.

PEČENA CVIČKOVA OBARA: INOVATIVNA JED IZ SESTAVIN CVIČKOVE OBARE

V drugem delu tekmovanja je Špela Kuhel predstavila inovativni recept cvičkove obare s sodobnimi tehnikami priprave obare na sodoben način, ki črpa navdih iz vseh specifičnih sestavin, uporabljenih v tradicionalnem receptu, ki so skrbno pridobljene iz regije, iz katere jed izvira (dolenjska Slovenija) in nekaterih drugih regij, kjer najdemo avtohtone vrste določenih izdelkov. 

EUROPEAN YOUNG CHEF AWARD 

European Young Chef Award je letno tekmovanje, ki ga organizira IGCAT in združuje mlade kulinarične talente iz držav evropske gastronomske regije. Finalisti za Evropsko nagrado za mlade kuharje sovsako leto izbrani na lokalnih tekmovanjih, tekmujejo pa z inovativnimi tradicionalnimi recepti iz svojih regij z uporabo lokalnih sestavin. Šesto tekmovanje European Young Chef Award je organiziral in promoviral Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT), gostil pa ga je Trondheim-Trøndelag, Evropska regija gastronomije, nagrajena 2022.

IGCAT, mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem podeljuje naziv gastronomska regija in je uradni upravitelj Platforme svetovnih gastronomskih regij. Inštitut poleg Jedilnika kulinaričnega filma (Food Film Menu), podeljuje nagrado za mladega evropskega kuharskega mojstra (European Young Chef Award), razpisuje natečaj za svetovni kulinarični spominek (World Food Gift Challenge) in izbira najboljšo spletno mesto za kulinarične popotnike (Top Websites for Foodie Travelers).

Oglej si predstavitveni video

Preberi več.

 

 

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki