Zanimivosti iz sveta žganih pijač (Domači rum)

Ali ste vedeli, da so v Sloveniji 4 žgane pijače, ki so zaščitene z geografsko označbo v Sloveniji in v EU (Geographical indication)? To so Pelinkovec, Brinjevec, Dolenjski sadjevec in tudi Domači rum.

Na nacionalni ravni imajo geografsko označbo Kostelska rakija, Brkinski slivovec, Kraški brinjevec in Gorenjski tepkovec. 

Domači rum z geografsko označbo je žgana pijača, proizvedena v Republiki Sloveniji. To je bistra žgana pijača izdelana iz destilata, pridobljenega z destilacijo fermentiranega sirupa iz melase ali soka sladkornega trsa, destiliranega do največ 96 vol. % alkohola, ki sta mu dodana značilna aroma po rumu in barvilo, da dobi pijača značilno rdečkasto rjavo barvo karamela. Vonj in okus ima po punču, rahlo po vaniliji, vonj in okus morata biti harmonična, pookus pa prijetno mehak. Razlika med ostalimi rumi je, da je Domači rum aromatiziran in obarvan. Geografsko območje proizvodnje Domačega ruma je celotno območje Republike Slovenije. Posebnost Domačega ruma je v posebnih aromah, ki se dodajajo in v odležavanju, da se le-te dobro vkomponirajo v izdelek.

Domači rum in Slovenija?

Slovenija je bila včasih del Avstro-Ogrske. Ker le-ta ni imela dostopa do kolonij v tropskih območjih, so proizvajalci ruma sprva poskušali nadomestiti aromo sladkornega trsa oziroma melase z mešanico arom in barvil. To žgano pijačo so imenovali najprej rum kasneje pa Domači rum.

Domači rum je bilo nadomestilo, ki je postopno postala posebnost in nacionalna pijača, ki se danes v Republiki Sloveniji največ proizvaja. Danes je Domači rum proizveden destilat fermentiranega sirupa iz melase ali soka sladkornega trsa v skladu s predpisi Evropske skupnosti, medtem ko je tipičen okus Domačega ruma tisti, ki ga dajejo tradicionalno dodane arome. Domači rum je prva žgana pijača, ki so jo začeli proizvajati v industrijskih žganjarnah že pred prvo svetovno vojno. Največ se ga potroši pri pripravi tradicionalnih slaščic, kot so potica, krofi, torte in za druge slaščice.

Po vsej verjetnosti se je pojavilo poimenovanje Domači rum istočasno kot Inlanderrum, saj je bilo ozemlje Slovenije takrat del Avstro-Ogrske monarhije. Najstarejši zapis glede ruma v slovenskem jeziku, ki so ga zasledili, je bil objavljen v časopisu Slovenija (1849).

Viri

1) https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/food-safety-and-quality/certification/quality-labels/geographical-indications-register/#

2) CRAFT SPIRITS TODAY ACCOUNT FOR ONE IN SEVEN GLOBAL SPIRIT LAUNCHES

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki