Petim restavracijam ena Michelinova zvezdica, Hiši Franko pa kar dve

Petim restavracijam ena Michelinova zvezdica, Hiši Franko pa kar dve

V dolgo pričakovani prvi slovenski izdaji je Michelinov vodnik slovenskim gostilnam in restavracijam podelil skupno sedem najbolj zaželenih kuharskih zvezdic. Pet restavracij je prejelo eno zvezdico, Hiša Franko dve.  

DVE ZVEZDICI (odlična kulinarika, za katero je vredno narediti ovinek) je prejela restavracija Hiša Franko iz Kobarida, ki jo vodi kuharska mojstrica Ana Roš.  

ENO ZVEZDICO (visoko kakovostna kulinarika, vredna postanka) je dobilo pet slovenskih restavracij:

Hiša Denk (Kungota, kuharski mojster Gregor Vračko),
Pri Lojzetu (Vipava, kuharski mojster Tomaž Kavčič),
Vila Podvin (Radovljica, kuharski mojster Uroš Štefelin),
Dam (Nova Gorica, kuharski mojster Uroš Fakuč),
Atelje (Ljubljana, kuharski mojster Jorg Zupan).  

Michelinovo priznanje BIB GOURMAND (dobro razmerje med ceno in kakovostjo) je dobilo devet slovenskih restavracij:
- Evergreen (Smlednik),
- Gostišče Grič (Horjul),
- Na Gradu (Ljubljana),
- Jožef (Idrija),
- Etna (Divača),
- Ruj (Dol pri Vogljah),
- Mahorčič (Rodik),
- Gostilna Repovž (Šentjanž),
- Rajh (Murska Sobota).

Michelinovo priznanje THE PLATE MICHELIN (sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok) je dobilo 37 slovenskih restavracij.
- Danilo (Škofja Loka),
- Gostilna Krištof (Kranj),
- Dvor Jezeršek (Cerklje na Gorenjskem),
- B-Restaurant (Ljubljana),
- Maxim (Ljubljana),
- JB (Ljubljana),
- Separé (Ljubljana),
- AS (Ljubljana),
- Sushimama (Ljubljana),
- Harfa (Ljubljana),
- Vander (Ljubljana),
- Monstera Bistro (Ljubljana),
- Valvas'or (Ljubljana),
- Shambala (Ljubljana),
- Strelec (Ljubljana),
- CUBO (Ljubljana),
- Kendov Dvorec (Spodnja Idrija),
- Julijana (Bled),
- Pikol (Nova Gorica),
- Calypso (Nova Gorica),
- Hiša Krasna (Sežana),
- Gredič (Dobrovo v Brdih),
- Galerija okusov (Petrovče),
- Pavus (Laško),
- Gostilna Francl (Celje),
- Hiša Fink (Novo mesto),
- Otočec Castle (Otočec na Krki),
- Gostilna Vovko (Brusnice),
- Gostilna za Gradom (Koper),
- Marin (Izola),
- Hiša Torkla (Izola),
- Stara Gostilna (Piran),
- Sophia (Portorož),
- Rizibisi (Portorož),
- Ošterija Debeluh (Brežice),
- Sedem (Maribor),
- MAK (Maribor).

Michelinovo priznanje PIKTOGRAM TRAJNOSTI (zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu) je dobilo šest restavracij:
- Gostišče Grič (kuharski mojster Luka Košir),
- Monstera Bistro (kuharski mojster Bine Volčič),
- Hiša Franko (kuharska mojstrica Ana Roš),
- Gostilna za Gradom (kuharski mojster Davide Crisci),
- Gostilna Krištof (kuharski mojster Uroš Gorjanc),
- Mahorčič (kuharska mojstrica Ksenija Krajšek Mahorčič).

Ocenjevanje temelji na petih načelih

Michelinov gastronomski vodnik je eden najbolj znanih, če ne kar najbolj znan gastronomski vodnik na svetu. Restavracije z Michelinovimi restavracijami so v okoli tridesetih državah, imajo jih tudi vse slovenske sosede.

Ocenjevanje poteka tako, da restavracije obiščejo tuji ocenjevalci in ocenijo kakovost. Kriteriji ocenjevanja temeljijo na petih načelih:
- kakovost uporabljenih sestavin,
- mojstrstvo okusov in kuharskih tehnik,
- osebnost kuharskih mojstrov v njihovi kuhinji,
- vrednost za denar,
- doslednost med različnimi obiski.

Kaj pomenijo Michelinove zvezdice:
tri zvezdice – izjemna kulinarika, vredna posebnega potovanja,
dve zvezdici – odlična kulinarika, za katero je vredno narediti ovinek,
ena zvezdica – visoko kakovostna kulinarika, vredna postanka,

Kaj pomenijo druga Michelinova priznanja:
Bib Gourmand – dobro razmerje med ceno in kakovostjo,
The Plate Michelin – sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok,
piktogram trajnosti – zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu.

Vsem prejemnikom iskreno čestitamo.

#bicljubljana

    Ostanite v stiku,
    prijavite se na našo listo

    BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

    Pravno obvestilo Piškotki