Zasedli smo 3. mesto na tekmovanju za Naj krof Slovenije!

Na tekmovanju za Naj krof Slovenije, ki ga je organizirala Turistično gostinska zbornica Slovenije, smo zasedli tretje mesto!

KROFI IZ PEKARSKE DELAVNICE BIC LJUBLJANA

Na Turistično gostinski zbornici Slovenije so letos prvič izvedli izbor Ustvari svoj krof, v okviru katerega so slovenske gostince pozvali k peki krofov. Na tekmovanju smo na pobudo Miša Kolarja, vodje pekarske delavnice na BIC Ljubljana in učitelja praktičnega pouka v programu pek sodelovali tudi na BIC Ljubljana. 

Naše krofe ponujamo tudi v šolski trgovini Kruh&Cukr na Ižanski cesti 10 v Ljubljani. 

Vse bodoče dijake in dijakinje, ki si želijo postati peki ali pekovke in spoznati skrivnostni recept za enega najboljših krofov v Sloveniji, vabimo k vpisu v izobraževalni program pek/okva. 

S HITRO POŠTO DO ZBORNICE

Naš krof smo preko Hitre pošte poslali na sedež Zbornice, kjer ga je strokovna komisija v sestavi izkušenih kuharjev in slaščičarjev Tomaža Vozlja, predsednika Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije in mednarodnega ocenjevalca WACS, Cecilije Per, dolgoletne strokovne učiteljice na BIC Ljubljana in Alme Rekić, priznane kuharske mojstrice in mednarodne ocenjevalke WACS, preizkusila in ocenila ter izbrala zmagovalca – Cafe Central, Lifeclass, Istrabenz Turizem d.d. iz Portoroža. Ta najbolje ocenjeni ponudnik bo za svoje krofe eno leto lahko uporabljal naziv Naj krof Slovenije 2021 po izboru Turistično gostinske zbornice Slovenije’.

Drugo mesto je komisija podelila Termam Banovci. Tretje mesto smo si razdelili Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Živilska šola, delavnica pekarstvo in Kavarna in slaščičarna Maxi, Mercator d.d.

Med posamezniki je prvo mesto osvojila ga. Urška Širec iz Pragerskega.

ZAČETKI KROFOV NA CESARSKEM DUNAJU

Priznani slovenski etnolog dr. Janez Bogataj je udeležencem hibridnega srečanja predstavil zgodovino in zanimivosti peke krofov na Slovenskem in odgovarjal na sprotna vprašanja gledalcev. Razvojne korenine krofov segajo do cesarskega Dunaja, po nekaterih virih v konec 17. stoletja. Tekom zgodovine so doživeli prilagoditev potrebam slovenskega prebivalstva.

Organizatorji dogodka smo prejeli krofe s strani 33 udeležencev iz cele Slovenije, od Primorske do Prekmurja, od Dolenjske do Gorenjske ter Ljubljane. Ponudniki so uporabili veliko domišljije in ustvarili različne krofe, za polnilo so uporabili klasično marelično marmelado, pa tudi oljčno marmelado, žajbljev karamel, suho sadje s skuto, skuto s smetano…

Namen dogodka, ki sta ga partnersko podprla Pošta Slovenije d.d. in Mercator d.d., je bil vliti nekoliko optimizma v teh težkih časih za turizem, negovati bogato slovensko kulinarično tradicijo in se vključiti v projekt Slovenija evropska regija gastronomije 2021.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki