AKTUALNA BREZPLAČNA USPOSABLJANJA
USPOSABLJANJE ZA KUHARJE/ICE V ŠOLAH IN VRTCIH NA TEMO ZDRAVE IN TRAJNOSTNE PREHRANE
Na BIC Ljubljana izvajamo brezplačno dvodnevno kuharsko usposabljanje vzgojno izobraževalnega in tehničnega osebja osnovnih šol ter vrtcev na temo zdrave in trajnostne prehrane, ki ga omogoča in načrtuje Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, financirano iz sredstev sklada za podnebne spremembe. Kot izvajalec delavnic je bil na javnem naročilu izbran Biotehniški izobraževalni center Ljubljana (BIC Ljubljana).
Kuharji v osnovnih šolah bodo s pridobljenim novim znanjem priprave različnih jedi in novimi tehnikami priprave hrane prispevali k izboljšanju ponudbe in okusov zdravih, energijsko uravnoteženih, hranilno bogatih ter trajnostnih (planetu prijaznih) osnovnošolskih kosil.
Usposabljanje bo potekalo v obsegu 14 pedagoških ur v učni kuhinji na BIC Ljubljana, Centru kulinarike in turizma KULT316 na Prušnikovi ulici 74 v Šentvidu v Ljubljani v različnih terminih.
Vseh 16 dvodnevnih kuharskih usposabljanj, ki smo jih na BIC Ljubljana ponujali v terminih od 21. 8. do 14. 12. 2023 je trenutno zapolnjenih. Zaradi morebitnih sprotnih odjav se lahko mesta na zasedenih terminih še sprostijo. V kolikor bi se želeli usposabljanja udeležiti v zgoraj navedenih terminih, o morebitnih prostih mestih predhodno preverite pri Nataši Rakar iz projektne pisarne na BIC Ljubljana: natasa.rakar@bic-lj.si/01 2807 601.
21. in 22. 8. 2023 (PON 12.00 - 19.00 / TOR 14.00 -19.00)TERMIN JE ZAPOLNJEN24. in 25. 8. 2023 (ČET 12.00 - 19.00 / PET 14.00 -19.00)TERMIN JE ZAPOLNJEN28. in 29. 8. 2023 (PON 12.00 - 19.00 / TOR 14.00 -19.00)TERMIN JE ZAPOLNJEN12. in 13. 9. 2023 (TOR 7.30 - 14.00 / SRE 9.00 - 14.00)TERMIN JE ZAPOLNJEN14. in 15. 9. 2023 (ČET 12.00 - 19.00 / PET 14.00 -19.00)TERMIN JE ZAPOLNJEN26. in 27. 9. 2023 (TOR 8.00 - 14.30 / SRE 14.00 - 19.00)TERMIN JE ZAPOLNJEN28. in 29. 9. 2023 (ČET 12.00 - 19.00 / PET 14.00 -19.00)TERMIN JE ZAPOLNJEN2. in 3. 10. 2023 (PON 12.00 - 19.00 / TOR 14.00 -19.00)TERMIN JE ZAPOLNJEN4. in 5. 10. 2023 (SRE 12.00 - 19.00 / ČET 14.00 -19.00)TERMIN JE ZAPOLNJEN17. in 18. 10. 2023 (TOR 14.00 - 21.00 / SRE 14.00 -19.00)TERMIN JE ZAPOLNJEN19. in 20. 10. 2023 (ČET 14.00 - 21.00 / PET 14.00 - 19.00)TERMIN JE ZAPOLNJEN6. in 7. 11. 2023 (PON 13.00 - 20.00 / TOR 15.00 -20.00)TERMIN JE ZAPOLNJEN10. in 11. 11. 2023 (PET 9.00 - 16.00 / SOB 9.00 - 14.00)TERMIN JE ZAPOLNJEN24. in 25. 11. 2023 (PET 9.00 - 16.00 / SOB 9.00 -14.00)TERMIN JE ZAPOLNJEN28. in 29. 11. 2023 (TOR 13.00 - 20.00 / SRE 15.00 -20.00TERMIN JE ZAPOLNJEN4. in 6. 12. 2023 (PON 13.00 - 20.00 / SRE 16.00 - 21.00)TERMIN JE ZAPOLNJEN
POTEK IZOBRAŽEVANJA
Usposabljanje za kuharje/ice obsega 14 pedagoških ur, od tega 2 uri teoretičnih vsebin in 12 ur praktičnega usposabljanja v učni kuhinji na BIC Ljubljana (priprava 9 različnih menijev - 3. trajnostni mešani meniji, 3. trajnostni vegetarijanski meniji in 3. trajnostni rastlinski meniji – ki bodo vključevali tudi zahteve glede medicinskih diet).
V sklopu usposabljanja sta dodatni 2 pedagoški uri namenjeni predstavitvi razlogov za pripravo tovrstnih menijev. Ta del bo potekal v obliki spletne konference in je namenjen vodstvu šol, organizatorjem prehrane ter morebitnim drugim zainteresiranim udeležencem (starši/skrbniki, stari starši učencev, učenci, učiteljsko osebje itd.), ki so del osnovnih šol, ki bodo prijavile na usposabljanje svoje kuharje.
Povezava do spletne konference: https://arnes-si.zoom.us/j/94502800376?pwd=Y2VpL3RMS2g2Q05mQ0pFT0FhbWFIdz09
Topic: BIC Ljubljana - izobraževanje kuharjev
Meeting ID: 945 0280 0376
Passcode: 323181
Termini spletne konference:
- 6. 11. 2023: 14.45 – 16.15
- 10. 11. 2023: 10.45 – 12.15
- 24. 11. 2023: 10.45 – 12.15
- 28. 11. 2023: 14.45 – 16.15
- 4. 12. 2023: 14.45 – 16.15
Vabilo s povezavo do spletne konference bomo po elektronski pošti, pred začetkom vsake posamezne izvedbe predavanj, poslali šoli/vrtcu, ki jo bo posredovala zainteresiranim slušateljem.
POGOJI PRIJAVE IN PRIJAVA
Vseh 16 dvodnevnih kuharskih usposabljanj, ki smo jih na BIC Ljubljana ponujali v terminih od 21. 8. do 14. 12. 2023 je trenutno zapolnjenih. Zaradi morebitnih sprotnih odjav se lahko mesta na zasedenih terminih še sprostijo. V kolikor bi se želeli usposabljanja udeležiti v zgoraj navedenih terminih, o morebitnih prostih mestih predhodno preverite pri Nataši Rakar iz projektne pisarne na BIC Ljubljana: natasa.rakar@bic-lj.si/ 01 2807 601.
Iz vsake šole oz. vrtca se lahko prijavi po en kuhar/ica, v primeru prostih mest tudi več. Prednost imajo kuharji/ice iz osnovnih šol, v primeru prostih mest pa se delavnice lahko udeležijo tudi kuharji iz vrtcev.
Šola/vrtec se s prijavo udeleženca na brezplačno usposabljanje zavezuje k temu, da bo 2 meseca po končanem usposabljanju preko vprašalnika posredovala povratne informacije o uspešnosti uvajanja/preizkušanja jedilnikov.
SKUPAJ ZA DRUŽBENO ODGOVORNOST
Slovenija ima zastavljen in zakonsko določen cilj podnebne nevtralnosti do leta 2050. Za izpolnitev tega cilja je potrebno zmanjševanje emisij toplogrednih plinov v vseh sektorjih, kar bo možno zgolj skozi ukrepanje celotne družbe. Del odgovornosti mora prevzeti tudi prehranska politika, tako da celostna obravnava prehranske politike ne vključuje le vidika zdravja in samozadostnosti, temveč tudi vidik okoljske in podnebne trajnosti. To preobrazbo določa tudi Resolucija o Dolgoročni podnebni strategiji Slovenije do leta 2050 (ReDPS50), ki navaja, da večino emisij, ki izhajajo iz kmetijstva, ni mogoče obravnavati s tehnološkimi rešitvami, lahko pa njihovo zmanjšanje dosežemo s spremembo prehranskih vzorcev in s tem naših prehranskih navad ter potrošnih vzorcev.
Za več splošnih informacij se obrnite na Gregorja Matosa, vodja Medpodjetniškega izobraževalnega centra na BIC Ljubljana: gregor.matos@bic-lj.si / 01 2807 629.
Pomočnik/-ca kuharja
Na BIC Ljubljana v sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za zaposlovanje organiziramo brezplačna izobraževanja za brezposelne osebe. Izobraževanje je namenjeno pridobivanju poklicnih kompetenc brezposelnih oseb, starejših od 30 let, z nižjo izobrazbo ali dolgotrajno brezposelnih ter brezposelnih oseb, starejših od 50 let.
Na BIC Ljubljana v ta namen organiziramo program:
Prijavite se lahko pri svoji svetovalki na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje.
Kontakt: Gregor Matos: gregor.matos@bic-lj.si, +386 1 28 07 629
rogram je namenjen:
brezposelnim osebam, starejšim od 50 let,
dolgotrajno brezposelnim osebam, starim 30 let in več, prijavljenih v evidenci brezposelnih oseb na Zavodu Republike Slovenije 12 mesecev in več,
brezposelnim osebam, starim 30 let in več, z nižjo izobrazbo (ISCED 3 oz. manj kot štiriletna srednja šola).
otek usposabljanja
Usposabljanje bo potekalo v popoldanskih urah, predvidoma se začne ob 15. uri. Teoretični del traja 20 ur, predvidoma dvakrat tedensko po 5 pedagoških ur. Praktični del se bo izvajal v naši učni kuhinji na KULT316, predvidoma v 10 srečanjih, in sicer trikrat na teden po 6 pedagoških ur.
Usposabljanje mentorjev 2021–2023
BREZPLAČNO USPOSABLJANJE MENTORJEV V PODJETJIH
Projekt Usposabljanje mentorjev 2021–2023 omogoča brezplačno usposabljanje mentorjev dijakom oz. študentom za izvajanje praktičnega usposabljanja z delom oz. praktičnega izobraževanja v podjetjih pa tudi mentorjev vajencem.
BIC Ljubljana je vodilni partner konzorcija, ki je bil izbran na JR »Usposabljanje mentorjev za izvajanje praktičnega usposabljanja z delom po izobraževalnih programih za pridobitev izobrazbe v letih 2021-2023« in je sofinanciran s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (zdaj Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje) in Evropskega socialnega sklada.
Potek usposabljanja
Program usposabljanja je razdeljen v dva sklopa:
Osnovno usposabljanje, ki obsega 32-urni program, praviloma izveden v štirih dneh, usposabljanje pa udeleženci zaključijo s pripravo zaključne naloge.
Osnovno usposabljanje mentorjev, BIC Ljubljana, september 2022
Nadaljnja usposabljanja, ki obsegajo 8-urne programe, praviloma izvedene v enem dnevu.
Vsa usposabljanja potekajo v skupini do 13 udeležencev pri enem izmed šestnajstih konzorcijskih partnerjev. Po uspešno opravljenem usposabljanju udeleženec prejme potrdilo.
Informacije
Za več informacij in prijavo obiščite spletno stran projekta.
Kontakt: Gregor Matos: gregor.matos@bic-lj.si, +386 1 28 07 629
sposabljanje je namenjeno (bodočim):
- mentorjem, zaposlenim v podjetjih, ki izvajajo praktično usposabljanje z delom (PUD)za dijake nižje poklicnega, srednje poklicnega, srednje strokovnega poklicno-tehniškega izobraževanja,
- mentorjem, zaposlenim v podjetjih, ki izvajajo praktično izobraževanje pri delodajalcih (PRI) za študente višjega strokovnega izobraževanja in
- mentorjem, zaposlenim v podjetjih, ki izvajajo druge formalne oblike praktičnega usposabljanja in izobraževanja za vajence.
ogoji za vključitev v program usposabljanja
V osnovno usposabljanje se lahko vključijo zaposleni, ki še niso bili vključeni v program usposabljanja mentorjev v okviru projekta Usposabljanje mentorjev 2016-2021 in ki izpolnjujejo pogoje:
Kandidati za mentorje dijakom na praktičnem usposabljanju z delom se lahko vključijo v usposabljanje, če imajo:
- srednjo strokovno izobrazbo in vsaj tri leta delovnih izkušenj na ustreznem poklicnem področju ali
- srednjo poklicno izobrazbo in vsaj pet let delovnih izkušenj na ustreznem poklicnem področju.
Kandidati za mentorje študentom na praktičnem izobraževanju se lahko vključijo v usposabljanje, če imajo:
- najmanj višjo strokovno izobrazbo in vsaj dve leti delovnih izkušenj na ustreznem poklicnem področju
V nadaljnja usposabljanja se lahko vključijo mentorji, ki:
- so že opravili osnovno usposabljanje bodisi v okviru javnega razpisa Usposabljanje mentorjev 2021–2023 ali pa so se usposabljanja udeležili v okviru javnega razpisa Usposabljanje mentorjev 2016-2021
- ali mentorji, ki imajo opravljen mojstrski, poslovodski ali delovodski izpit.
PRETEKLA BREZPLAČNA USPOSABLJANJA
RAZVOJ TURIZMA NA KMETIJAH
- Gradivo za delavnico Načrtovanje »pet zvezdničnih doživetij« na kmetiji – avtentičnost kot konkurenčna prednost kmetij in priprava kalkulacij cen storitev na turistični kmetiji
- Gradivo za delavnico Kvalitetni prehrambeni izdelki na turistični kmetiji
- Gradivo za delavnico Inovativni prehrambeni izdelki kot izvirna kulinarična ponudba
- Gradivo za delavnico Prijazno okolje za gosta
- Gradivo za delavnico Gastronomija
Vljudno vas vabimo, da se udeležite brezplačnih delavnic s področja razvoja turizma na kmetijah. Če ste razmišljali, da bi obogatili svojo dejavnost na kmetiji, so te delavnice kot nalašč za vas. Delavnice nudijo praktična znanja, ki jih boste lahko prenesli v delovanje vaše dejavnosti na kmetiji.
Preverite seznam delavnic v 2022.
Delavnice izvaja Kmetijsko gozdarska zadruga Postojna v sodelovanju z BIC Ljubljana in BC Naklo v okviru javnega naročila: Izvedba demonstracijskih projektov razvoja dopolnilnih dejavnosti, podjetništva, trženja in turizma na kmetijah, financirano s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v okviru Programa razvoja podeželja, zato so za udeležence BREZPLAČNE. Več o projektu.
PREVERI VSEBINO DELAVNIC
IZPOLNITE PRIJAVNICO
Projekt MUNERA 3 2018-2022
Biotehniški izobraževalni center (BIC) Ljubljana je bil skupaj s konzorcijskimi partnerji in prijaviteljem ŠC Nova Gorica uspešen pri prijavi na javni razpis “Izvajanje programov nadaljnjega poklicnega izobraževanja in usposabljanja 2018–2022” Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije. Projekt Munera 3 zaposlenim med drugim omogoča brezplačna usposabljanja, kvalifikacije ali prekvalifikacije, ki morajo slediti potrebam na trgu dela in na posameznih delovnih mestih.
Cilj projekta Munera 3 je vključiti 17.640 zaposlenih oseb v programe nadaljnjega poklicnega izobraževanja in usposabljanja ter v skladu s potrebami in razvojem trga dela in s potrebami industrije 4.0 in 5.0 izboljšati njihove kompetence – za večjo zaposljivost in mobilnost med področji dela ter osebni razvoj in delovanje v sodobni družbi.
Prijavnico snamete tukaj (word) ali tukaj (pdf).
Prijavnico z dokazilom o zaposlitvi pošljite na naslov: BIC Ljubljana, Ižanska cesta 10, 1000 Ljubljana ali na elektronski naslov natasa.rakar@bic-lj.si z oznako »Prijava za vključitev v projekt MUNERA 3«.
Dodatne informacije: Rakar Nataša, elektronski naslov: natasa.rakar@bic-lj.si, telefonska številka: 01 28 07 601.
Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija.
sposabljanja
- Čiščenje in oskrba prostorov in opreme
- Mesar prodajalec/Prodajalec mesa in mesnih pripravkov
- Poznavanje strežnih veščin - višja kakovost opravljenih storitev v gostinstvu
- Spoznavam pivo ali Gastronomsko - tehnološki pogled na pivo
- Higiena in HACCP v prehranskih obratih
- Kombinirani tečaj angleščine kot jezika stroke
- Učinkovita komunikacija pri delu z mladimi
- Nemščina v turizmu
- Učenje španščine kot jezika stroke
- Strokovna komunikacija pri proizvodnji pekovskih izdelkov
- Čebelarstvo
- Prodajne veščine delikatesnih in pekovskih izdelkov
- Izdelava kruha in pekovskih izdelkov
- Italijanščina v gostinstvu in turizmu
- Priprava kruha in pekovskega peciva
- Usposabljanje učiteljev za krepitev zdravja in osebne čvrstosti, zmanjševanje stresa ter preprečevanje izgorevanja
- Šola kuharskih veščin
- Poznavanje in izvajanje higienskih smernic (v živilskih obratih)
- Sodobni trendi v slaščičarstvu – čarobni sladki svet slaščic
- Izdelava slaščic – tradicionalne s pridihom sodobnega časa
- Kombinirani tečaj angleščine za policiste
- Kombinirani tečaj nemščine za policiste
- Kombinirani tečaj slovenščine – pravopis in uradni dopisi, jezikovni priročnik
- Kombinirani tečaj italijanščine za policiste
- Krepitev razvoja dediščinskega turizma
- Mala šola etnologije
- Okusi Slovenije – Doživetja prehranske kulturne dediščine turizma
- Strokovna komunikacija pri prodaji mesa
- Strokovna komunikacija pri prodaji pekovskih izdelkov
- Fotografija, videografija in oblikovanje promocijskega gradiva za promocijo gostinsko-turističnih izdelkov in storitev
- Čebelarstvo - začetni
- Čebelarstvo - nadaljevalni
- Izdelava kruha in pekovskih izdelkov
- Usposabljanje vzgojiteljev in strokovnih delavcev za krepitev sodelovanja, osebne čvrstosti, zmanjševanje stresa ter preprečevanje izgorevanja pri skupnem delu z otroki s posebnimi potrebami
- Usposabljanje strokovnih delavcev za učinkovitejšo komunikacijo z mladostniki, za zmanjševanje stresa in preprečevanje izgorevanja
- Osnovni elementi vitke proizvodnje in njihova implementacija v živilstvu
- Izdelava slaščic in prikaz tehnik v slaščičarstvu
- Priprava dietne prehrane
- Verski turizem v Sloveniji
- Ruščina v gostinstvu in turizmu
- Usposabljanje veterinarjev praktikov
- Angleščina v živilstvu
- Italijanščina v gostinstvu in turizmu
- Italijanščina v gostinstvu in turizmu II
Temeljne in poklicne kompetence 2018-2022
Projekt je namenjen izvajanju izobraževalnih programov za odrasle, v sklopu katerega organiziramo brezplačna izobraževanja za zaposlene in brezposelne. Namen projekta je povečati vključenost odraslih v vseživljenjsko učenje ter izboljšati kompetence, ki jih odrasli potrebujejo zaradi potreb na trgu dela, večje zaposljivosti ter osebnega razvoja in delovanja v sodobni družbi.
Program | Opis in vsebina | Trajanje | Prijavnica |
Jezikovni tečaji (angleščina, nemščina, italijanščina)* v primeru zadostnega povpraševanja možnost tudi drugih tujih jezikov | program | 60 ur | prijavnica |
Računalniški tečaji (RDO) | program | 40 ur | prijavnica |
Sistem HACCP in zagotavljanje varne hrane | program | 30 ur | prijavnica |
Programi NPK | program | 30 ur | prijavnica |
Priprave na opravljanje izpitov iz slovenskega jezika | program | 30 ur | prijavnica |
Partnerji
Skupaj s partnerji smo pripravili enotni Katalog brezplačnih izobraževalnih programov. Katalog izobraževanj
V projektu poleg BIC Ljubljana sodelujejo še:
Center za dopisno izobraževanje Univerzum (vodilni partner projekta)
Glotta nova, Center za novo znanje
Agora, podjetje za ustvarjalne komunikacije d.o.o.,
Gospodarska zbornica Slovenije Center za poslovno usposabljanje.
Kontakt: Teja Šušteršič: teja.sustersic@bic-lj.si, +386 1 280 7621
ogoji za vključitev:
brezposelni in zaposleni,
nižje izobraženi (ISCED 3 oz. manj kot štiriletna srednja šola),
starejši od 45 let (zaželeno, ni pa pogoj),
z nizko ravnjo znanja na področju posameznega programa.
ačin prijave:
Informativne prijave zbiramo čez celo leto, in sicer do zapolnitve prostih mest.
Prijavni obrazec in potrdilo o brezposelnosti pošljite
- Teja Šušteršič: teja.sustersic@bic-lj.si, +386 1 280 7621
- na naslov: BIC Ljubljana, Projektna pisarna, Ižanska cesta 10, 1000 Ljubljana